АЛАТИ ВРХУНСКИХ ТРЕНЕРА

5be48fca-2a39-4139-a3ec-1fd02711ebc6

АЛАТИ ВРХУНСКИХ ТРЕНЕРА

Средина јуна донела нам је реализацију новог семинара из едиције Експертиза у фитнесу. Овог пута, Савез за рекреацију и фитнес Србије је у сарадњи са РИСЕ центром за развој физичке форме и његовим оснивачем, М.Сц. Драгољубом Вељовићем, специјалистом кинезиолошких трансформација, организовао једнодневну едукацију под називом Алати врхунских тренера за креирање ефикасног тренажног процеса у раду са рекреативцима.

Присутни тренери, који су дошли из свих крајева наше земље, имали су прилику да током шесточасовног теоријског предавања стекну неопходно знање и овладају потребним вештинама како би креирали безбедан тренажни процес за клијенте различитог профила. Сваки корак приликом прескрипције програма вежбања је детаљно представљен и указана је важност свеобухватног приступа у тренажној пракси. У реализацији семинара помогле су нам смернице водећих организација на свету из наше области, као и богата дводеценијска пракса предавача.

Први део стручног усавршавања обухватао је препоруке за реализацију консултација са клијентом и прикупљање свих неопходних информација за утврђивање спремности за учествовање у физичком вежбању, као и одређивање његовог тренажног статуса у односу на претходна искуства. Следећа тема обухватала је стандарде скрининга, процене и тестирања физичке форме, нормирање прикупљених параметара, писање извештаја, интерпретацију података, као и дефинисање алгоритма тренажних циљева.

Други део едукације обухватао је смернице за развој свих елемената физичке форме који су повезани са здрављем, као и представљање принципа, елемената и модела тренажног процеса у раду са рекреативцима. Последњи део семинара осврнуо се на начине праћења и дозирања оптерећења у тренингу, као и на студије случаја из праксе у раду са клијентима оба пола, различитог узраста и нивоа тренираности.

Уверени смо да сви присутни носе пријатна искуства са ове едукације и да ће им представљени алати бити од велике помоћи у свакодневном раду, нарочито ако узмемо у обзир и богату литературу коју су добили као полазници стручног усавршавања, у виду књига, приручника и докумената са приказом вежби и лакшим програмирањем тренажног процеса. Захваљујемо се свима на указаном поверењу и радујемо се наставку дружења од половине септембра, за када је планиран нови семинар Експертиза у фитнесу, овог пута поново са више предавача.