BE ACTIVE DAY – БУДИ АКТИВАН

STJ_8895

BE ACTIVE DAY – БУДИ АКТИВАН

У организацији Савеза за рекреацију и фитнес Србије, а под покровитељством Европске Комисије, 23. септембра широм Србије одржана је манифестације #BEACTIVE DAY која је за циљ имала подизање нивоа свести о значају редовне физичке активности у свим сегментима друштва. На 69 локација у 23 града широм Србије одржани су бројни бесплатни догађаји и активности који су окупили 5.462 вежбача.

Поред Београда вежбали смо и били активни и у Ужицу, Лесковцу, Новом Саду, Нишу, Шапцу, Косовској Митровици, Крушевцу, Златибору, Вршцу, Лозници, Пироту, Сремској Митровици, Гучи, Зрењанину, Суботици, Сомбору, Чачку, Панчеву, Зубином Потоку, Бечеју, Крагујевцу и Петровцу на Млави.

У програмском смислу током ове манифестације одржане су две врсте догађаја. Прва је дан отворених врата у теретанама и фитнес клубовима у којима су грађани могли бесплатно да вежбају и испробају неке од садржаја које ови центри нуде. С обзиром да је фитнес најзаступљенија рекреативна активност на свету, а фитнес клубови места у којима се на дневном нивоу окупља велики број људи којима су здрави животни стилови у фокусу, велики број људи је присуствовао тренинзима, а многи од њих су се по први пут срели са оваквим начином вежбања. Не само са класичном теретаном и вежбањем на справама већ и групним програмима као што су крос фит, кангу јумпс, зумба и многи други.

Друга програмска активност били су тренинзи на отвореном, како презентације различитих фитнес програма, тако и активности за децу, али и спортови попут атлетике, фудбала, стреличарства, одбојке на песку и многе друге манифестације у које су сви заинтересовани могли да се укључе и све то испробају на лицу места.

ВЕЖБАЊЕ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Централна манифестација одржана је на популарним терасама у Београду на води, у сарадњи са компанијом Eagle Hills. Јутарњи програм је отворен часовима пилатеса које је одржала Лара Бојанић из фитнес клуба Dynamic pilates. На тераси код Кафетерије час јоге је одржала Драгана Балић из школе јоге Shiva Shakti. За све присутне обезбеђени су пригодни поклони бренда Nike који је био партнер овог програма. Поподневне активности на пет места у исто време укључиле су Power bands и Amazing step у извођењу Бојане Паљић из клуба Миа фит, Les Mills Body Combat, Функционални тренинг и Зумбу, слободно можемо рећи атракцију овог дана. Такође, у исто време на спортским теренима у Београду на води организовани су програми за децу са аниматорима и спортским полигонима.

Имајући у виду да је за ову годину у фокусу овог пројекта било интергенерацијско вежбање – заједничко вежбање припадника различитих старосних група посебна пажња је посвећена програмима у којима су најмлађи вежбали са својим родитељима и својим бакама и декама. Највећа манифестација овог типа одржана је у Барајеву, у спортском селу Крај, у којем су уз будно око тима рекреатора, кроз низ спортско – рекреативних активности које су обухватиле корнхол, одбојку, бадминтон, мали фудбала, боћање… заједно вежбале све генерације Барајеваца.

#BEACTIVE DAY је кампања која широм Европе слави физичку активност и указује на предности редовног вежбања за ментално, друштвено и физичко благостање. Резултат је иницијативе фитнес и рекреативног сектора и сарадње Europe Active и националних партнерских асоцијација. Део је Европске недеље спорта Европске Комисије, а настао је по угледу на кампање за национални фитнес дан које су успешно развијене у многим европским земљама. Реализован је 23. септембра – истог дана у више од 20 земаља Европе међу којима су и Португал, Летонија, Француска, Румунија, Грчка, Северна Македонија, Чешка, Мађарска…

КОНТЕКСТ

Ниво физичке активности на Старом континенту стагнира, а у неким земљама чак и опада. Људи све више воде седентаран начин живота. Европска недеља спорта, која је покренута 2015. године, је заједнички одговор на овај изазов као и шанса за промоцију фитнеса и спортске рекреације.

Једна од четири одрасле особе и више од 80 одсто адолесцената не испуњава препоручене нивое физичке активности за оптимално здравља, истакао је Милош Бунић, координатор овог пројекта:

“Они који се редовно баве физичким вежбањем имају од 20 до чак 30 одсто смањен ризик од преране смрти. Физичка активност доприноси побољшању општег здравственог стања и смањеном ризику од срчаних болести, можданог удара, хипертензије, дијабетеса типа 2, деменције, депресије, анксиозности и низа карцинома. Надамо се да ће #BEACTIVE DAY допринети да код наших грађана додатно пробудимо жељу да се физички активирају што ће имати далокосежне позитивне последице на наше друштво”, констатовао је Бунић.