БЕЛФИС ПОМЕРА ГРАНИЦЕ И ПОСТАВЉА НОВЕ СТАНДАРДЕ

85458229

БЕЛФИС ПОМЕРА ГРАНИЦЕ И ПОСТАВЉА НОВЕ СТАНДАРДЕ

Близу осам хиљада посетилаца из Србије и региона испробало је више од педесет различитих фитнес програма које је представило преко стотину презентера. Више од 12 сати предавања, радионица и презентација и 2500 тестирања – све то на пет хиљада квадратних метара сајамског простора на коме се представило преко 60 излагача из окружења. Овако би укратко изгледао БЕЛФИС 2018 у бројкама, други по реду Сајам фитнеса, велнеса и здравља који је одржан од 12. до 14. октобра у хали 3 Београдског сајма.
Па ипак, нису само бројке оно што је обележило овогодишњи БЕЛФИС. Закључак посетилаца, предавача, излагача, гостију из иностранства и организатора је да је сајам показао да се фитнес бранша у Србији све брже развија и напредује и да се наредних година могу очекивати само већи успеси.
Значај манифестације препознало је Министарство омладине и спорта Републике Србије које је пружило подршку организатору сајма Савезу за рекреацију и фитнес Србије, као генерални покровитељ. Отварајући овогодишњи сајам Дарко Удовичић, помоћник министра омладине и спорта у Влади Републике Србије, нагласио је значај одржавања сајма и изразио задвољство што постоји иницијатива да се на једном месту окупе и рекреативци и спортисти и спортски стручњаци, као и остали учесници из света фитнесса да заједнички, усмерено делују ка једном циљу а то је подизање свести код људи о значају физичких активности.
На церемонији отварања сајма, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић је истакао да је овај догађај итекако значајан, не само за Београд, него и читаву Србију, јер има за циљ да промовише здрав живот.
Подршку напорима да се континуирано ради на едукацији и популаризацији рекреације и фитнеса дала је и глумица Драгана Мићаловић, која је ове године проглашена за промо лице БЕЛФИС-а.
Лидери фитнес индустрије на једном месту
Изложбени део сајма обухватио је различите сегменте фитнес индустрије. Од новитета у тренажним и рехабилитационим процесима, нових реквизита, справа и спортске опреме, преко подова, нове и половне опреме за теретане, фитнес и рехабилитационе центре, до суплементације, здраве исхране и напитака изложено је на простору од пет хиљада квадратних метара. На једном месту нашло се све за опремање фитнеса, теретана и спортских клубова, али и за вежбање у кућној варијанти.
Дистрибутери справа за вежбање представили су новитете реномираних светских произвођача PrecorDHZ fitnessgym80MatrixPowertecStar tracStairMaster… Утисак су употпунили брендови реквизита, као и компаније које су понудиле широку палету справа за теретане, као и половне и репариране опреме, укључујући асортиман Еко система, фабрике за израду производа од рециклиране гуме која је представила производе за опремање подова у теретанама и фитнес клубовима и спортских терена.
Када је реч о спортској опреми можемо слободно рећи да су се на БЕЛФИС-у окупили лидери на тржишту Балкана. Спортска опрема је била заступљена преко званичних дистрибутера за брендове попут NikeAsicsGorilla wear … У сфери рехабилитације представљени су и кинесио тапинг, као и Theragun или “терапија ударцима” као новитет у приступу рехабилитације и опоравка спортиста и рекреативаца. Електромишићна стимулација, која се последњих година све више користи не само у тренингу, већ у терапијске и рехабилитационе сврхе, привукла је пажњу посетилаца, а новитете у овој области представили су немачка компанија mihaBodytecEMS Wiemspro и Compex.
Такође, још неколико иностраних компанија је, преко заступника за домаће тржиште, представило своје висококвалитетне производе. Швајцарски произвођач Airex је представио посебно дизајниране струњаче израђене од специјалних материјала, “sport recovery” апарат за опоравак спортиста, као и апарат за shockvawe терапију. Togu GMBH је Немачка компанија која је на сајму представила спортску опрему и реквизите за рехабилитацију, као и потпуно иновативни производ – јастук за активно-динамичко седење. По први пут, посетиоци сајма су имали прилику да виде и пробају асортиман из ЦЕП програма компресивне опреме за спортисте и рекреативце која је до сада била доступна само врхунским спортистима.
Софтвери за мониторинг приликом тренинга Smart4Fit, за евиденцију чланова GoFitnessFitPassPolar као и компанија Comtrade са Fitbit сатовима у сфери модерних технологија представили су предности и перформансе својих производа. По први пут на нашем тржишту представљен је SMARTfit®  систем који током тренинга активно укључује и менталне перформансе вежбача.
Ове године зона рехабилитације и Medical check point привукли су велику пажњу посетилаца, о чему сведочи више од 2500 тестирања урађених током три дана сајма. Ординације за физикалну медицину и рехабилитацију као што су Master Physical и Force centar Rehab посветиле су пажњу посетиоцима са проблемима или поремећајима у локомоторном систему, док је Покрет за окрет акценат ставио на спортску дијагностику и аналитику. Health and fitness system је посетиоцима омогућио проверу квалитета рада срца, срчаног стреса и брзине метаболизма путем уређаја “Cardioscan”. За релакс зону за опуштање се побринуо Saruna fitness&wellness teamOriflame козметика и компанија Кепром са својим брендом Кројтерхоф коњским балсамом, као и студио Фигура фит са иновативном опремом за спортску масажу и обликовање тела.
Колики се значај придаје исхрани и суплементацији у фитнессу показале су компаније Оригинал протеински вечерњи хлеб, Гранум – Сунцокрет, АТП спорт овлашћени дистрибутер светског Бренда All starsXL sport system са брендом Weider, али и фармацеутске компаније попут Sopharma trading, Александар МН и Pharmanova.  За освежење након напорних тренинга побринула се компанија Књаз Милош са Aqua viva спортским пићима RestartHydroactive и Recharge.
Сви који су трагали за спортским образовањем и додатним усавршавањем имали су прилику да на штандовима Високе спортске и здравствене школе, Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду и Новом Саду, као и Факултета за физичку културу и менаџмент у спорту Универзитета Сингидунум и Факултета за спорт Универзитета Унион – Никола Тесла, добију актуелне информације о студијским програмима. На штандовима сајма RiminiWellness, као и од представника немачке фитнес асоцијације ДССВ могли су да сазнају о актуелностима са светске фитнес сцене, као и приликама за усавршавање у иностранству.
Посебно велико интересовање за БЕЛФИС показали су фитнес клубови који су се активно укључили у организацију активација и дешавања на сајму. Тако на пример, Спортска академија Кочовић организовала је мотивационе активације за посетиоце, тренери клуба Миа фит и Planet gym&fitness бесплатно су давали савете заинтересованим рекреативцима о тренинзима и начину исхране.
Осигуравајуће куће Uniqa и Grawe посветиле су се едукацији посетилаца о значају осигурања.
Едукација за стручњаке у спорту и тренере
Специјализација у фитнесу била је тема која је обележила осми по реду европски фитнес конгрес који је одржан 12. октобра у оквиру сајма БЕЛФИС 2018. Еминентни предавачи из земље и Европе (Сабрина Футерер, Георг Вардаи, проф. др Улф Собек, Рефит Камберовић, др Душко Спасовски, Вања Рађеновић Фијан) одржали су занимљива предавања која су учеснике конгреса упознала са новитетима из света фитнеса, као што су: бутик фитнес –  категорија у развоју, зашто функционишу фитнес дисконти у Европи, дозирање здравственог фитнеса, атлетски тренинг за спортисте и др.
Другог дана сајма организована су предавања на којима су се могле чути врло интересантне теме као што су оптерећеност здравом исхраном, злоупотреба забрањених супстанци међу рекреативцима, терапија ударцима, нове тенденције у савременом фитнесу, перспективе струке и менаџерски поглед на фитнес бизнис. Сама имена предавача попут проф. др Светлане Станишић, др сци. мед. Марије Анђелковић, др Џејсона С. Версланда, Дубравка Турка, проф. др Владимира Копривице и др Марка Ћосића привукла су бројне слушаоце који су показали изузетно интересовање за ове теме.
Истовремено, на сајму су организоване едукације за спортисте – мастер клас и wорксхоп на тему Wеигхт Лифтинга (Техника, трзај и избачај) Ненада Кужића, представника Србије на Олимпијским играма у Токију 2020. као и “Прогеин функционални тренинг”, Немање Милисављевића.
За посетиоце – еxтра доза адреналина на бинама
На главној и функционалној бини за посетиоце су организовани бројни фитнес и рекреативни програми: јога, истезање, пилатес, бодy арт… само су неки од програма који су првог дана сајма у зони body&mind припремљени за вежбаче. Другог дана, атмосфера се загрејала програмима попут Body art – PurePound fitnessDeep workoutKick workoutKangoo jumpsStrong by Zumba… Les Mills је припремио посебан програм како својим вежбачима, тако и посетиоцима премијерним програмом Barre, а затим и Grit cardio 26Body combat 77 и Body attack. TRX тренинзи су такође привукли посебну пажњу посетилаца на демонстрацијама програма TRX flowTRX strong и Lets band workout. На подијумима за вежбање испред обе бине смењивало се свакодневно више стотина вежбача из земље, али и Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Мађарске.
Трећег дана сајма, стартовало се већ од раних јутарњих сати програмима попут Fit ballFunctional burnEasy step danceTuber workout, 300, да би у подне СА Кочовић припредила заиста несвакидашњи фитнес доживљај станичног тренинга који је трајао наредна два сата. Истим темпом наставило се и касније са Workout mix, Зумбом и Пилатесом које су демонстрирали Athletics gym тренери, да би фантастична вежбачка атмосфера кулминирала са програмима Cardio IntenseDance workout и величанственом Zumba party.
Најмлађи су свој кутак за вежбање имали на галерији сајма, у дечијој зони који су уз тренере из школица спорта, уз анимацију и забаву прелазили спортске полигоне, али и плесали, певали и учестовали у различитим спортским игрицама и такмичењима.
Поред стандардног програма који је припремљен на овогодишњем сајму БЕЛФИС 2018, у оквиру организације догађаја, одржано је и Балканско првенство у пауерлифтингу и бенч пресу као и Отворено балканско првенство у Фит Кидс-у.
БЕЛФИС домаћин најбољим екипама Балканског првенство у пауерлифтингу и бенч пресу
У оквиру сајма БЕЛФИС, у организацији Пауерлифтинг савеза Србије и Европске Пауерлифтинг Федерације, одржано је и Балканско првенство у пауерлифтингу и бенч пресу. На првенству су учествовали бројни такмичари из Грчке, Бугарске, Румуније, Хрватске и Србије који су се такмичили у посебној дисциплини бенч прес у мушкој и женкој категорији као и у пауерлифтингу који обухвата три дисциплине: чучањ, бенч прес и мртво дизање. На првенству је сјајне резултате постигла Репрезентација Србије, која је била веома бројна.
Иначе, првенство је било организовано по светским стандардима које прописује Светска пауерлифтинг федерација ИПФ, што је резултирало и високом позитивном оценом од стране Европске федерације, што је према оцени организатора, веома битно за развој пауерлифтинг спорта у Србији.
Под покровитељством сајма БЕЛФИС одржано такмичење Балкан опен Фит кидс
Балкан опен Фит кидс у организацији Националне фитнес асоцијације Србије, окупио је мале такмичаре из земље и других балканских држава који су представили своје врло захтевне кореографије. Девојчице, али и дечаци из Србије, Босне, Хрватске, Кипра, Турске изводили су пред жиријем соло, дуо и групне гимнастичарске кореографије у различитим категоријама.