ДОБАР УРБАНИ ЖИВОТ

IMG-05d6d199e244f046f4b12af4da7bc592-V

ДОБАР УРБАНИ ЖИВОТ

Као део Београдске недеље архитектуре одржан је програм Добар урбани живот у оквиру којег је Савез за рекреацију и фитнес Србије представио могућности за бављење спортом и рекреацијом у урбаним условима. На локацији код Силоса на Дорћолу представници СРФС су представили ЦроссФит као типично урбано вежбање засновано на принципима функционалног тренинга. На полигону који је за ову сврху постављен на овом месту сви заинтересовани су могли да испробају неке од вежби карактеристичних за ову активност: да преврћу или да ударају гуме, раде са конопцима или неким од реквизита.

Разиграна интеракција, могућност сусрета, активан друштвени и јавни живот, основне су људске потребе у урбаним срединама. Пошто су људи друштвена бића која имају потребу да учествују у колективним активностима, друштвена повезаност се сматра једном од кључних димензија нашег општег здравља и добробити. Учествовање у друштвеним активностима нас узбуђује, смирује и задовољава наше потребе за заједништвом и припадањем. Ми смо такозвана разиграна бића (Хомо Луденс) и активно тражимо разиграну интеракцију. Попут деце, потребно нам је да уронимо у игралишта маште и игралишта физичког света. Добра урбана средина треба да нам пружи много могућности за игру, кроз урбани и просторни дизајн, али и мноштво садржаја.

Ова акција је имала за циљ да истражи потенцијале за игру у урбаној средини, а у реализацији је помогла компанија Про Спорт, генерални спонсор Савеза за рекреацију И фитнес Србије која је опремила овај полигон.