ФИТ СПОТ- НЕЗАОБИЛАЗНА ТАЧКА НА МАПИ РЕГИОНАЛНОГ ФИТНЕСА

IMG_0005

ФИТ СПОТ- НЕЗАОБИЛАЗНА ТАЧКА НА МАПИ РЕГИОНАЛНОГ ФИТНЕСА

Пред око стотину окупљених слушалаца, од 15. до 17. новембра у хотелу Катићи, у истоименом месту на обронцима планине Мучањ, недалеко од Ивањице, Савез за рекреацију и фитнес Србије одржао је четврти по реду Регионални фитнес конгрес Фит спот. Лепо време и нетакнута природа дочекали су полазнике овог традиционалног фитнес конгреса. Први дан био је резервисан за упознавање, остваривање контаката и размену искустава између учесника који су припадали разним сегментима фитнес бранше. Свечана вечера и коктел журка били су само увод у остатак викенда посвећеног фитнессу и доброј забави.

Други дан био је посвећен учењу и стицању нових искустава и вештина. Уводно предавање под називом “Значај дијагностике за планирање тренинга и опоравка код спортиста и рекреативаца”, на овогодишњем Фит спот конгресу одржао је уважени професор Факултета спорта и физичког васпитања у Београду, Душко Илић. Предавач је пре свега указао на важност праћења трендова у овој области као једини начин за квалитетан рад како са спортистима, тако и са популацијом рекреативаца. Објаснио је елементарне кораке у дијагностици, од првог контакта са клијентом до добијања информација о тренутном стању вежбача, након чега се прави адекватан програм вежбања или опоравка.

Који су начини помоћу којих се долази до запослених одређеног профила, како изабрати доброг радника, који су критеријуми и методе помоћу којих се врши селекција кандидата, како организовати разговор за посао… све ово и одговоре на много других питања полазници Фит спот конгреса могли су да чују од ХР менаџера Ненада Љубисављевића. Кроз излагање на тему “Како до доброг кадра – селекција и одабир кадрова“ Ненад је са слушаоцима поделио своје богато искуство, као и бројне вештине којима се приликом избора кадрова служе ХР агенције.

Предавање Кристине Робал “Сам свој нутрициониста – сам свој кувар. Научите како да креирате здрав јеловник” било је идеалан спој теорије и праксе. Након занимљивог излагања протканог мноштвом чињеница корисних како за спортске стручњаке, тако и за рекреативце, слушаоци овог предавања имали су прилику да се окушају у прављењу здравих напитака од намирница о којима је у предавању било речи.

Нова искуства и вештине

Након паузе на сцену је ступио др Марко Ћосић, доцент Факултета спорта и физичког васпитања у Београду. У предавању на тему “Периодизација у рекреативном вежбању” указао је на неопходност поштовања периодизације и у рекреативном вежбању. Поред олакшања организације процеса вежбања, као и повећања разноврсности и мотивисаности вежбача за тренинг, програмирање тренажних активности у међусобно зависним временским периодима пре свега доприноси спречавању појаве негативних ефеката вежбања (повреде и патолошка стања) и повећању ефикасности и ефективности процеса тренинга. Другим речима, само периодизовано вежбање подразумева сумирање свих позитивних ефеката вежбања – било са циљем постигнућа или очувања здравља.

Након што сте нашли радника чијим сте радом задовољни, нормално је да желите да га задржите. Које су технике мотивације и како поставити систем награђивања запослених, други је део излагања које је на тему „Како до доброг кадра – мотивација и награђивање запослених“ имао Ненад Љубисављевић.

Због својих својстава ЕМС тренинг (ЕМС – Електро мишићна стимулација) је последњих година изузетно популаран. Ова револуционарна фитнесс технологија функционише тако што употребом најсавременије опреме шаље ситне, често и неприметне спољне електричне импулсе директно ка мишићима. На тај начин природне контракције су јаче и постиже се ефикаснији тренинг од конвенционалног. О предностима ЕМС тренинга и његовим разликама у односу на конвенционални тренинг, као о разлици између различитих емс уређаја говорио је Марко Бундало, из фитнес студија Фаст фит.

За добар тренинг веома је важна и адекватна опрема. Кристијан Дујовић из компаније Sport time Balkans, овлашћеног заступника бренда Nike говорио је о разлици између патика за трчање и тренинг у предавању “Running и тренинг као Nike категорије”.

Модератор овог стручног скупа, као и панел дискусије на којој су учествовали сви предавачи био је доц. др Горан Пребег са Факултета спорта и физичког васпитања.

Након доброг, целодневног рада сви учесници су заслужили да се опусте на забави уз живу музику. Последњи дан Фит спот конгреса обележила је шетња и успон на врх планине Мучањ. Након поделе сертификата и опроштајног ручка ново дружење је заказано за следећу годину.