ФИТНЕС И ТРЕЋЕ ДОБА

1710761685426

ФИТНЕС И ТРЕЋЕ ДОБА

У Едукативном центру СРФС, 16. марта је одржан семинар Фитнес и треће доба – још један у низу семинара Савеза за рекреацију и фитнес Србије. Велики број присутних слушалаца имали су прилику да сазнају мноштво чињеница о овој интересантној и недовољно заступљеној теми.

Зашто старији људи треба да остану активни? Да ли физичка активност може да успори процес старења? Да ли људи са хроничним болестима смеју да вежбају? Како им понудити безбедне и одговарајуће програме? Који су бенефити фитнес клубова од укључивања ове циљне групе? На ова и многа друга питања одговорили су др Миљан Грбовић, доцент на Факултету спорта и физичког васпитања и проф. Владимир Илић, запослен у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на саветодавним пословима радно-окупационе терапије особа трећег доба.

Са својим богатим искуством кондиционог тренера (ватерполо репрезентација Југославије, КК Партизан, одбојкашка репрезентација Србије и Црне Горе, фудбалска репрезентације Гане, кошаркашка репрезентација Словеније, женска стонотениска репрезентације Кине …) професор Грбовић је у предавању под називом  “Кретање: темељ здравља особа трећег доба”, истакао колико је за особе које припадају овој групи важна умерена и редовна физичка активност. Поред благотворног утицаја на здравље не треба занемарити ни ефекте које ова врста социјализације има на њигово психичко добростање.

Владимир Илић је одржао предавање на тему “Утицај физичке активности на особе трећег доба у институционалним и ванинституционалним условима”. На основу детаљно образложених аспеката редовног вежбања у поменутим околностима, закључио је да физичка активност и вежбање има велики број директних, позитивних утицаја на очување здравља, здраво старење и квалитет живота особа старије животне доби. Ако се ове активности спроводе на начин прилагођен карактеристикама одређене старосне групе и индивидуалним потребама појединаца неће се појавити контраиндикације које могу нарушити здравље појединца. Нагласио је да је физичка активност одлучујући фактор за квалитетан стил живота који уједно спречава и смањује различите физичке и психичке негативне промене које су везане за старење.