ФИТНЕС СТАВ 7

34606390

ФИТНЕС СТАВ 7

Фитнес став7, стручни скуп којиФакултет за спорт и туризам из Новог Сада реализује у сарадњи са Савезом за рекреацију и фитнес Србије већ пету годину за редом, одржанје 26. маја 2018. године. Централна тема овогодишњег Фитнес става била је Контрола и усмерени фитнес тренинг као предуслов за побољшање квалитета живота и очување здравља.
На самом почетку присутнима се обратио председник Савеза за рекреацију и фитнес Србије, Небојша Стојаноски, који се у свом излагању осврнуо на тренутну ситуацију у фитнесу И указао на важност неформалног образовања и значај праћења трендова који диктирају релевантне институције.
У оквиру теоријског дела скупа, Проф. др Милан Вранеш, са Природноматематичког факултета, говорио је о биохемијским променама током физичке активности. На интересантан и атрактиван начин присутнима је објаснио који се све хемијски процеси одвијају у нашем организму приликом физичке активности и о чему све треба водити рачуна пре, током инакон вежбања.
О праћењу маркера физиолошке реакције на оптерећење у фитнесу, говорио је Проф. др Зоран Ђокић. Професор се осврнуо на доступне методе погодне за праћење срчаног ритма током вежбања и указао на сврсисходност коришћења савремене технологије која поједностављује мониторинг физиолошких параметара у процесу вежбања. Да су предавања у оквиру теријског дела изазвала велико интересовање међу посетиоцима Фитнес става, говори у прилог и дискусија која је уследила, а коју је модерирао Проф. др Златко Ахметовић, Председник Савета Факултета за спорт и туризам.
У другом делу активности, Проф. др Романа Романов и Проф. др Бојан Међедовић, у оквиру радионице Вежбе код особа са болом у леђима, указали су на значај развоја снаге мишића који дају потпору нашем телу, након чега је уследио практичан приказ вежби, правилних положаја током вежбања, али и заштитних положаја који су важни приликом свакодневних активности.
Радионицу, Фитнес активности прилагођене малом простору водили су Доц. др Душан Ступар и МСц Татјана Јездимировић. Предавачи су скренули пажњу на могућност извођења квалитетних фитнес садржаја, као и улогу тренера у спровођењу истих на малом простору. Приказани су различити садржаји, са и без реквизита, који су имали за циљ да подстакну коришћење базичних знања, принципа тренажног процеса и креативност тренера при осмишљавању испровођењу фитнес програма.
У оквиру последње радионице другог дела активности, Проф. др Душан Перић и Доц. др Станислава Попов, говорили су о томе како створити и сачувати здраве навике.
Након представљања психолошких аспеката формирања животних навика, уследиле су практичне смернице и конкретни примери везани за стварање здравих навика. И ове године су одабране теме испуниле очекивања свих присутних, судећи по врло живој и спонтаној дискусији која је уследила након изнетих саопштења свих предавача, приликом које су учесници, кроз бројна питања и примере из праксе, указали на своје задовољство и важност ове теме у њиховом свакодневном раду.