КОШУТЊАК ЧЕЛЕНЏ РЕЈС

IMG_7619

КОШУТЊАК ЧЕЛЕНЏ РЕЈС

У организацији Савеза за рекреацију и фитнес Београда, а под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину главног града у Кошутњаку је у суботу 27. маја одржана 11. по реду трка са препрекама Кошутњак челенџ рејс и Кошутњак челенџ рејс јуниор. Више од 200 тркача истрчало је стазу дужине 6500м са природним препрекама која је ове године била нешто захтевнија због лошег времена које је претходило трци.

У категорији мушкараца најбржи је био Милан Ивановић са временом 30:25, док су 2. и 3. место заузели Синиша Савић (30:43) и Милош Михајлов (31:24). У конкуренцији дама прво место је освојила Невена Јовановић која је кроз циљ прошла за 38:28, а након ње Сандра Узелац (38:35) и Снежана Илић (40:30).

Трка је стартовала тачно у подне, након загревања које је водила Бојана Паљић из клуба Миа фит. Најиздржљивији тркачи имали су прилику да заврше несвакидашњи подухват – 6500м крос трке са природним препрекама чија је тежина због временских услова додатно дошла до изражаја. Успињање уз канап, прескакање потока, балвана, прелажење блатних терена, провлачење испод мреже, само су неке од препрека које су стајали између тркача и циља.

Најбржи у мушкој и женској конкуренцији освојили су вредне НИКЕ награде.

Најмлађи тркачи су се, уз помоћ студената Факултета спорта и физичког васпитања који су их водили кроз стазу, надметали у три узрасне категорије: до 8, од 8 до 10 и од 10 до 12 година), на стазама дужина 200, 400 и 800 метара. Препреке и дужине трке прилагођене су биле деци предшколског и школског узраста а најбржи малишани освојили су вредне награде.

За све који су овај дан провели у Кошутњаку поред уживања у природи и чистом ваздуху обезбеђен је и богат спортско-рекреативни програм уз Корнхол, Аир бадминтон и полигон Србија шума.

Након трке у Theragun сектору за опоравак који је организовала компанија DD Wellness Solutions сви тркачи су могли да пробају овај уређај за вибрациону терапију. Терапеути Високе спортске и здравствене школе такође су радили на опоравку тркача.

Сегмент друштвене одговорности био је веома заступљен на овој трци. У сарадњи са удружењем Мали принц део средстава прикупљен путем котизација уплаћен је за лечење малог Данила Шуковића. Такође партнери из Трејл клинер акције су већ традиционално били присутни на тркама челенџ лиге СРФС. Као активност у природи, овај покрет подразумева чишћење стаза и шеталишта кроз природу, ослањајући се на Плоггинг, правац осмишљен у Шведској 2016. године, а који позивна на активност у природи и чини комбинацију трчања и сакупљања отпада и смећа на које наилазимо током активности. Сакупљањем отпада током трчања чинимо добро како природи која нас окружује и краси, тако и сами себи кроз развој когнитивних способности, моћи опажања, усмеравања мисли са свакодневних активности на природу, уз саму физичку активност, кретање, бројне чучњеве и кардио вежбе које самим тим доприносе очувању здравог духа и тела.

Једна од најзабавнијих трка у Србији Кошутњак челенџ рејс инспирисана је концептом трка које се одржавају у Великој Британији и промовишу вредности другарства, мотивације и забаве. Трка је аматерског карактера и намењена је свим рекреативцима који желе да доживе трчање на другачији начин.

Кошутњак челенџ рејс 2023 и Кошутњак челенџ рејс Јуниор 2023 трка са препрекама се реализује уз подршку Секретаријата за спорт и омладину града Београда, а трку су подржали и партнери СРФС компаније Про спорт, Есенса, Рај вода и Springwell.