КОШУТЊАК ЧЕЛЕНЏ РЕЈС

JPG_7586

КОШУТЊАК ЧЕЛЕНЏ РЕЈС

У организацији Савеза за рекреацију и фитнес Београда, а под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину главног града у Кошутњаку је у суботу 18. маја одржана 12. по реду трка са препрекама Кошутњак челенџ рејс и Кошутњак челенџ рејс јуниор. Више од 200 тркача истрчало је стазу дужине 6500м са природним препрекама и још једном тестирало себе и своје могућности.

У категорији мушкараца најбржи је био Ђуро Борбељ са временом 25:23, док су 2. и 3. место заузели Милош Драговић (26:34) и Милош Михајлов (31:50). У конкуренцији дама прво место је освојила Ивана Живковић која је кроз циљ прошла за 34:46, а након ње Јелена Дуброја (37:53) и Софија Марковић (40:19).

Трка је стартовала тачно у подне, након загревања које је водила Бојана Паљић из клуба Миа фит. Најиздржљивији тркачи имали су прилику да заврше несвакидашњи подухват – 6500м крос трке са природним препрекама.

Најбржи у мушкој и женској конкуренцији освојили су вредне НИКЕ награде, а за све учеснике је обезбеђен и ручак.

Најмлађи тркачи су се, уз помоћ студената Факултета спорта и физичког васпитања који су их водили кроз стазу, надметали у три узрасне категорије: до 8, од 8 до 10 и од 10 до 12 година), на стазама дужина 200, 400 и 800 метара. Препреке и дужине трке прилагођене су биле деци предшколског и школског узраста а најбржи малишани освојили су вредне награде. По завршетку трке имали су прилику да се друже са пришадницима Одреда војне полиције специјалне намене Кобре који су за њих припремили полигоне и демонстрацију вештина.

Након трке у Theragun сектору за опоравак који је организовала компанија DD Wellness Solutions сви тркачи су могли да пробају овај уређај за вибрациону терапију. Терапеути Високе спортске и здравствене школе такође су радили на опоравку тркача. Сво они који су одлучили да овај дан проведу у Кошутњаку могли су да испробају и неке од протеинских производа компаније Имлек, да уживају у безалкохолном пићу Somersby, Карлсберг групе, као и да добију одговарајуће информације од представника Aqua lab система.

Сегмент друштвене одговорности био је веома заступљен на овој трци. Кошутњак челенџ рејс је био квалификациона трка за светско првенство у плогингу које треба да буде одржано 27. септембра у Бергаму (Италија). У конкуренцији 32 учесника, победу је однела екипа у саставу Виктор Трифуновић, Слободан Смиљанић, Наталија Чакаревић и Балог Емоке која је сакупила 510 кг отпада.

Као активност у природи, плогинг чини комбинацију трчања и сакупљања отпада и смећа на које наилазимо током активности. Сакупљањем отпада током трчања чинимо добро како природи која нас окружује и краси, тако и сами себи кроз развој когнитивних способности, моћи опажања, усмеравања мисли са свакодневних активности на природу, уз саму физичку активност, кретање, бројне чучњеве и кардио вежбе које самим тим доприносе очувању здравог духа и тела.

Једна од најзабавнијих трка у Србији Кошутњак челенџ рејс инспирисана је концептом трка које се одржавају у Великој Британији и промовишу вредности другарства, мотивације и забаве. Трка је аматерског карактера и намењена је свим рекреативцима који желе да доживе трчање на другачији начин.

Кошутњак челенџ рејс 2024 и Кошутњак челенџ рејс Јуниор 2024 се реализује уз подршку Секретаријата за спорт и омладину града Београда, а трку су подржали и партнери СРФС компаније Про спорт, Есенса, Mg Mivela.