МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

IMG_04181

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

У организацији Студентске асоцијације Факултета спорта и физичког васпитања  и Студентске организације Фармацеутског факултета у Београду на трим стази у Кошутњаку је обележен Међународни дан физичке активности. Подршку овој манифестацији пружио је Савез за рекреацију и фитнес Србије.

У програм и презентацији програма учествовали су Миљана Николић – Зумба; Гордана Прелић и Софија Ђукић – Вежбање са палицама и вијачом; Антоније Пицајкић – Outfit тренинг; Мирела Петровић и Весна Матејић – Shuffle dance.

Међународни дан физичке активности 10. мај је установила Светска здравствена организација 2002. године.

Физичка неактивност уз неправилну исхрану, нове технологије и урбанизацију представља важан фактор ризика за настанак хроничних незаразних болести, а код школске деце може да утиче и на неправилан развој тела и настанак деформитета.

Процењује се да се милион смртних случајева годишње у Европи деси због физичке неактивности, приближно трећина старијих од 15 година недовољно је физички активна, а више од половине становника Европе није довољно физички активно да би задовољило здравствене препоруке.

Циљ СЗО је да се до 2025. године смањи број физички неактивних особа за 10 одсто. У свету се 60 до 80 одсто људи не креће довољно, а последица тога је пораст броја кардиоваскуларних обољења (срчани и мождани удар и повишени крвни притисак), остеопорозе, депресије и малигних болести.