ПАТИКЕ ЗА ТРЧАЊЕ – КЊИГЕ ЗА СЛУШАЊЕ

Maraton-feed-SRP

ПАТИКЕ ЗА ТРЧАЊЕ – КЊИГЕ ЗА СЛУШАЊЕ

Савез за рекреацију и фитнес Србије, као имплементациони партнер учествује у најновијем пројекту Удружења КРОКОДИЛ “Патике за трчање – књиге за слушање”. Циљ овог пројекта је да се тркаче и љубитеље спорта заинтересују за свет књижевности како би помоћу аудио књига обогатили своје тренинге, а да се младим писцима и љубитељима књижевности представи значај физичке активности.

Пројекат је  део  европског пројекта Be p(art) grow with arts који партнерски реализују организације из више земаља.

Имајући ово у виду, овим пројектом у Србији представићемо праксу слушања аудио књига уз рекреативно трчање и синергистички ефекат читања, односно слушања књига и физичке активности на физичко и ментално здравље. О вези између ове две области сведоче и многи познати писци који су уједно и рекреативни тркачи, као што су Харуки Мураками, Анте Томић, Срећко Хорват, Владимир Арсенијевић, Небојша Вујановић и многи други.

Током 2021. године десет младих људи учествоваће у КРОКОДИЛовом тркачком књижевном клубу који ће спајати трчање, аудио књиге и приповедање. Учесници ће добити детаљан план трчања ради припреме за трке на Београдском маратону, а њихов напредак пратиће тим екперата из области спорта и нутриционизма. Тркачи ће уз тренинге који трају три месеца слушати аудио књиге о којима ће дискутовати два пута месечно у оквиру књижевног клуба.

На трибини  Running and wellbeing у оквиру тринаестог фестивала КРОКОДИЛ експерти из области књижевности, физичке едукације као и психологије дискутоваће о значају трчања и књижевности за физичко и ментално здравље, као и везе између физичке и интелектуалне активности, а своје искуство поделиће и учесници прве године пројекта.

Током 2022. године шесторо неафирмисаних писаца и списатељица ће поред припрема за Београдски маратон учествовати и у менторском програму. Они ће током својих тренинга такође слушати аудио књиге али ће учествовати и у радионицама које ће водити професионалци из области књижевности и психологије. Тркачи – писци ће ове године писати тематске текстове о свом искуству припрема за маратон.