ПОДРШКА ПОЛУМАРАТОНЦИМА НА 8. КМ ТРКЕ

10269274

ПОДРШКА ПОЛУМАРАТОНЦИМА НА 8. КМ ТРКЕ

Београдски маратон, 31. по реду, одржан је у суботу 21. априла уз рекордан број учесника из 72 земље, а трчало је 28.000 маратонаца.

На позив БГ Маратона, Савез за рекреацију и фитнес Србије се укључио у организацију ове највеће тркачке манифестације у Србији. Код Општине Нови Београд, на осмом километру полумаратонске трке организован је рекреативни пункт са програмима који су за циљ имали како пружање подршке учесницима трке, тако и промоцију фитнеса и рекреације.

Фитнес клуб “Центар” са својим чланицама припремио је разноврсне ЗУМБА кореографије. Уз музику и сјајну енергију, температура на пункту СРФС подигла се за неколико степени. Иако је сунчано и топло време било идеално за посетиоце, самим учесницима представљало је фактор који изискује додатни напор. Узајамни аплаузи, заустављање ради фотографисања са девојкама из “Центра”, а највише осмеси на лицу полумаратонаца и захвалност на бодрењу били су највећа сатисфакција.

Осим зумбе, за програм су се побринуле и девојке из Кангу Војводина које су приредиле атрактивну кореографију и тиме додатно презентовале групне фитнес програме.
СРФС је за потребе полумаратона организовао и промо пултове на којима су тркачи могли да се окрепе уз Aqua Viva воду, као и Брадос кекс. Током више од 2 сата трајања програма, на пункту СРФС окупио се и велики број грађана и деце који су уз песму, зумбу и кангоо јумпс бодрили маратонце. Најмлађи посетиоци приказали су сав свој потенцијал и издржљивост и у целу атмосферу унели посебан позитиван дашак.

Најбржи полумаратонац 31. Београдског маратона је македонски атлетичар Дарио Ивановски који је поставио и нови рекорд стазе – сат, осам минута и три секунде. Друго место заузео је домаћи такмичар Милош Сегеди резултатом 1:12,33, док је трећи кроз циљ прошао Милош Ранчић из Македоније резултатом 1:12,41. у женској конкуренцији, најбржа је била хрватска атлетичарка Матеа Матошевић са резултатом сат, 18 минута и 47 секунди. Друго место заузела је Луциа Кимани из Босне и Херцеговине са 1:21,04, док је трећа била домаћа такмичарка Невена Јовановић резултатом 1:22,36.

Маратонска и полумаратонска трка са око 7.300 тркача почеле су испред цркве Светог Марка, док је Трка задовољства на пет километара, у којој је било више од 20.000 рекреативаца,  почела нешто касније.  Знак за почетак трке дали су промотер, некадашњи најбржи мартонац света Халид Ханучи, заменик градоначелника Андреја Младеновић и директор Београдског маратона Дејан Николић. На овогодишњем Београдском маратону учествовало је и више од 400 особа са инвалидитетом.