ПРЕДСТАВЉЕНО ИСТРАЖИВАЊЕ О КОРИШЋЕЊУ ДОПИНГА МЕЂУ РЕКРЕАТИВЦИМА

1700579788992

ПРЕДСТАВЉЕНО ИСТРАЖИВАЊЕ О КОРИШЋЕЊУ ДОПИНГА МЕЂУ РЕКРЕАТИВЦИМА

Антидопинг агенције Србије је представила истраживање о коришћењу допинга у рекреативној популацији „Твоје тело, твој избор – реци НЕ допингу” које је урађено у сарадњи са Савезом за рекреацију и фитнес Србије, а уз подршку Министарства спорта. По први пут је једна оваква студија урађена на нашим просторима, са циљем дефинисања препорука и превенције у области борбе против допинга међу спортистима рекреативцима.

Хвала Министарству за спорт што континуирано ради на унапређењу сваког сегмента спорта у Србији и Савезу за рекреацију и фитнес који је помогао у спровођењу истраживања. Верујем да ће Антидопинг агенција данашњим представљањем овог истраживања скренути пажњу јавности, а кампањом “Твоје тело, твој избор – реци НЕ! допинг” допринети развоју здравих стилова живота и смањењу коришћења допинг средстава од стране спортиста рекреативаца у Србији – изјавила је проф. др Милица Вукашиновић Весић, директорка Антидопинг агенције Републике Србије.

Истраживање које је спроведено у 30 теретана и фитнес центара на територији Београда, а у коме је учествовало 631 рекративних спортиста покзазало је да је коришћење допинга у рекреативној популацији заступљено у великој мери – 37 одсто рекреативних спортиста познаје некога ко користи допинг, а њих 28 одсто некога ко је имао штетне последице услед коришћења допинг средстава.

Резултати студије показују да се као допинг средства највише користе анаболици чија примена може да доведе до озбиљних штетних последица по здравље, са могућим смртним исходом. Поред тога, коришћење допинг средстава може да изазове зависност, повећа агресију и доведе до психотичних промена код оних који их користе, а посебно забрињава што је најугроженија популација младих особа од 18 до 35 година старости.

Министар спорта Зоран Гајић рекао је да је задовољан чињеницом да сада постоји озбиљан план борбе против овако негативне појаве као што је допинг међу рекреативном популацијом.

Сада је најважније да се уз Министарство спорта укључе и друга министарства задужена за здравље и едукацију становништва. Оно на шта треба да ставимо акценат јесте рад са младима, нарочито децом школског узраста која морају да у раном периоду раста и развоја усвоје праве вредности и освесте важност здравих навика без обзира да ли ће се у животу бавити професионално спортом или бити спортски рекреативци – истакао је Гајић.

Председник Савеза за фитнес и рекреацију Небојша Стојаноски изразио је понос што је Савез, поред Министарства за спорт и Антидопинг агенције Републике Србије, учествовао у истраживању које је заправо научна студија о околностима и негативним појавама у рекреативном спорту.

Студија нам је дала врло важне бројеве који морају да нас све активирају у борби против допинга у рекреативној популациј. Верујем да ће кампања „Твоје тело Твој избор. Реци НЕ допингу” имати позитиван ефекат у борби за здравље читаве нације – поручио је Стојаноски.