РАДНА ГРУПА СРФС ЗА БОРБУ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА

IMG-90b28ed832dfb18046846639d452cd78-V

РАДНА ГРУПА СРФС ЗА БОРБУ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА

У четвртак 30. јула у Дому ученика Патријарх Павле у Београду одржан је састанак радне групе  Савеза за рекреацију и фитнес Србије за борбу против пандемије вируса корона.

Две главне теме које су на овом састанку покренуте биле су формулисање иницијативе која ће бити упућена Кризном штабу Владе Републике Србије, а у сврху што бољег функционисања фитнес клубова током јесени и зиме, као и покретање медијске кампање о важности редовног вежбања која би  у крајњем довела до појачавања позитивног  имиџа клубова и фитнеса уопште.

Иницијатива Кризном штабу

Како сада ствари стоје извесан је други талас вируса Covid-19. Намера Савеза за рекреацију и фитнес Србије је да се са представницима Кризног штаба договори о партнерском односу, који би за циљ имао да се представници СРФС консултују, када је реч о доношењу мера које се тичу начина функционисања клубова током трајања пандемије.

Договорено је да се следеће недеље организује састанак са представницима Кризног штаба Владе РС коме ће у име Радне групе СРФС присуствовати Драган Томашевић и Игор Мирић.

Теме за састанак са Кризним штабом

-Избегавање помињања клубова и фитнеса уопште у негативном контексту (“легло заразе”). Представити доступна истраживања о одсуству корелације између фитнес клубова и ризика заражавања вирусом Цовид 19

– Заједнички рад на афирмацији редовне и контролисане физичке активности у три смера:

  1. Афирмација фитнеса и редовне и контролисане физичке активности у циљу јачања имуног система
  2. Афирмација фитнеса и редовне и контролисане физичке активности у циљу превенције гојазности и других здравствених тегоба које повећавају степен ризика приликом заражавања вирусом Цовид 19
  3. Афирмација фитнеса и вежбања уопште у циљу побољшања нарушеног психолошког стања грађана услед пандемије вируса (документовати истраживањима о лучењу “хормона среће”)

-Представљање новог,  допуњеног правилника за јесен и зиму

-Предложити да се једна од редовних КЗШ Кризног штаба посвети овим темама

Како би се сузбио страх вежбача од доласка у фитнес центре неопходно је да се горе наведене теме нађу на дневном реду медија.

На састанку су договорене још две ствари. Једна је покретање онлајн петиције у сврху подршке горе наведеним ставовима. Једна од могућих додатних мера које су дале добре резултате у клубовима које су је користиле је и мерење температуре на улазу у фитнес центар бесконтактним топломерима. Кризном штабу ће бити предложено да суфинансирају и помогну у процедури набавке ових уређаја за представнике фитнес бранше.