САЈАМ ФИТНЕСА, ВЕЛНЕСА И ЗДРАВЉА – БЕЛФИС 2019

belfis_2019_234507

САЈАМ ФИТНЕСА, ВЕЛНЕСА И ЗДРАВЉА – БЕЛФИС 2019

Са више од 60 излагача који су на 5.000 м² сајамског простора у хали 3 Београдског сајма представили новитете фитнес индустрије, са више од 50 програма, преко100 презентера и 19 сати предавања, као и 2.500 тестирања у Medical check point зони, трећи сајам фитнеса, велнеса и здравља БЕЛФИС, који је одржан од 4. до 6. октобра у хали 3 Београдског сајма показао је да се фитнес бранша у Србији све брже развија и напредује, као и да можемо очекивати све веће успехе у наредним годинама. Више од 110 гостију из Немачке, као и посетиоци из готово свих земаља региона (Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније), показатељ су да смо на правом путу да ову манифестацију учинимо регионалним лидером у области фитнеса.

Значај манифестације препознале су и државне институције – Министарство омладине и спорта Републике Србије и Секретаријат за спорт и омладину Београда – које су пружиле подршку организатору сајма Савезу за рекреацију и фитнес Србије. Свечаном отварању сајма присуствовали су Предраг Перуничић, Државни секретар у Министарству омладине и спорта и помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић.

Подршку сајму и његовом главном циљу популаризацији рекреације и фитнеса дао је и глумац Александар Радојичић, који је ове године био промо лице БЕЛФИС-а.

Све за фитнес на једном месту

Излагачки део сајма представио је све најбоље што фитнес индустрија може да понуди. Од новитета у тренажним и рехабилитационим процесима, реквизита, справа и спортске опреме, нове и половне опреме за теретане, фитнес и рехабилитационе центре, до суплементације, здраве исхране и напитака изложено је у оквиру хале 3.

Дистрибутери справа за вежбање представили су новитете реномираних светских произвођача Precor, Life fitness, DHZ fitness, gym 80, Star trac, Stair master… Утисак су употпунили брендови реквизита, као и компаније које су понудиле широку палету справа за теретане, као и половне и репариране опреме. Поред опреме и реквизита на једном месту нашло се све за потребно за опремање фитнесса и спортских клубова од спортске подлоге за коју се побринула компанија Пејком, до климатизационих и филтрационих система које је представила компанија Вектор Вермаг.

Нарочито радује присуство компанија које сопственим знањем и технологијом производе опрему за фитнес центре. Поред компанија Iron sport и Ринг спорт који су већ препознатљиви у сфери реквизита за вежбање, посебну пажњу су привукле фирме Mama Equipment са опремом за функционални тренинг и Cross fit, као и Sisyphys fitness која је представила фитнес машину за цело тело, популарног Сизифа.

Софтвери за мониторинг приликом тренинга Smart4fit, за евиденцију чланова Go fitness, Fit pass, као и компанија Comtrade у сфери модерних технологија представили су предности и перформансе својих производа. Новитет на овогодишњем сајму био је и eFighting систем – електронске вреће за борилачке спортиве, а компанија Zepter International представила је неке од производа из свог асортимана.

Вреди поменути и компанију Urbanix водећег произвођача опреме за фитнес на отвореном.

Спортска опрема и рехабилитација

Када је реч о спортској опреми можемо слободно рећи да су се на БЕЛФИС-у окупили лидери на тржишту Балкана – званични дистрибутери за брендове попут Nike, Asics, Gorilla wear … У сфери рехабилитације представљени су и kinesio taping, као и Theragun или “терапија ударцима” као новитет у приступу рехабилитацији и опоравку спортиста и рекреативаца. Електромишићна стимулација, која се последњих година све више користи не само у тренингу, већ у терапијске сврхе, привукла је пажњу посетилаца, а новитете у овој области представили су немачка компанија михаБодyтец, овлашћени дистрибутер за професионалну ЕМС опрему – EMS Wiemspro.

Такође, још неколико иностраних компанија је, преко заступника за домаће тржиште, представило своје висококвалитетне производе. Швајцарски произвођач Airex је представио посебно дизајниране струњаче израђене од специјалних материјала. Togu GmbH је немачка компанија која је на сајму представила спортску опрему и реквизите за рехабилитацију, као и потпуно иновативни производ – јастук за активно-динамичко седење. По први пут, посетиоци сајма су имали прилику да виде и пробају асортиман из ЦЕП програма компресивне опреме за спортисте и рекреативце која је до сада била доступна само врхунским спортистима.

Колики се значај придаје исхрани и суплементацији у фитнесу показале су компаније Bayer, Александар МН, Abela Pharm, као и Herbalife nutrition.  За освежење након напорних тренинга побринула се компанија Мивела са својим програмом освежавајућих напитака.

Сви који су трагали за спортским образовањем и додатним усавршавањем имали су прилику да на штандовима Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, Високе спортске и здравствене школе, Криминалистичко – полицијског универзитета, као и Факултета за физичку културу и менаџмент у спорту Универзитета Сингидунум и Факултета за спорт Универзитета Унион – Никола Тесла, добију актуелне информације о студијским програмима. На штандовима спортске и информатичке гимназије Престиж и IT Academy посетиоци су могли да се увере у предности приватног средњег образовања.

На штандовима сајма RiminiWellness, као и од представника немачке фитнес асоцијације ДССВ могли су да сазнају о актуелностима са светске фитнесс сцене, као и приликама за усавршавање у иностранству.

Осигуравајућа кућа Uniqa посветила се едукацији посетилаца о значају осигурања.

DSSV event

Интернационални карактер овогодишњег сајма потврђен је и манифестацијом DSSV event која је одржана у оквиру Белфиса. У сарадњи са Немачком фитнесс асоцијацијом организован је долазак бројне делегације немачке фитнес индустрије и посета Београду.

За више од 100 представника немачког фитнеса организован је смештај, спортско рекреативне активности и туристички обилазак престонице. Они су похађали предавања, учествовали на IX Европском фитнес конгресу, посетили сајам и из прве руке, вежбајући у фитнес центрима Wellness land, Спортска академија Кочовић и Тонус имали прилику да се увере у квалитет фитнес бранше у Србији.

Едукација и усавршавање

За све оне жељне знања и стручног усавршавања обезбеђен је никад богатији програм. Спортски савез Београда одржао је пројекат „Унапређење знања и информисаности стручњака у спорту о антидопинг правилима – антидопинг образовање“. У оквиру прве сесије др сц. мед. Милица Вукашиновић Весић из АДАС-а говорила је о штетним дејствима забрањених супстанци, док је др сц. мед. Марија Анђелковић, такође из АДАС-а, причала о биолошком пасошу спортисте. Током друге сесије, доц. др Душко Спасовски, са Института за ортопедске хируршке болести „Бањица“, посветио је пажњу ћелијском и генетском допингу, да би предавања заокружио Марко Петровић, дипл. проф. физичког васпитања и спорта, са планирањем нутритивног програма код професионалних спортиста.

Програм је настављен предавањем “Зашто деца и млади напуштају спорт” др Александра Ивановског са Високе спортске и здравствене школе, након кога је уследио део посвећен здравој исхрани. Проф. др Светлана Станишић говорила је о стратегијама за мршављење. а Кристина Робал о препорукама исхране за рекреативце и плановима исхране као додатним бенефитима за клуб. Мр Драган Томашевић, генерални секретар Савеза за рекреацију и фитнес Србије представио је прво истраживање тржишта фитнеса у Србији под називом “Евалуација и предвиђање развоја фитнес клубова у Србији”. Др Саша Плећевић, популарни Dr Feelgood представио је свој револуционарни програм здравог живота.

Други дан сајма обележио је IX Европски фитнес конгрес, који већ традиционално окупља еминентне предаваче из земље и иностранства. Из предавања проф. др Даниела Кептејна, Рефита Камберовића, Милана Иветића, Марка Феста и др Марка Ћосића сви заинтересовани полазници могли су да чују како контролом тренинга одушевити и везати клијенте, како постићи успех кроз контролу трошкова, шта је то менаџмент групних програма, како до успеха са исправним курсом управљања или сазнати да ли је употреба еластичних гума у тренингу потреба или тренд?

Medical check point

Ове године зона рехабилитације и Medical check point привукли су велику пажњу посетилаца, о чему сведочи око 2.500 тестирања урађених током три дана сајма. Фит ин и Лабораторија за медицину спорта и терапију вежбањем су поред антропометријских мерења радили и ергоспирометрију, оксиметрију, мерење крвног притиска и давале препоруке за исхрану и опоравак.

Ординације за физикалну медицину и рехабилитацију као што су Force center rehab посветиле су пажњу посетиоцима са проблемима или поремећајима у локомоторном систему, док је Покрет за окрет акценат ставио на спортску дијагностику и аналитику, пре свега  на правилно држање и анализу функције стопала најмлађих.

Health and fitness system је посетиоцима Medical check point -а омогућио проверу квалитета рада срца, срчаног стреса и брзине метаболизма путем уређаја Cardioscan и Futrex који утврђује телесни састав.

Експлозија енергије на главној бини

На главној бини током три сајамска дана смењивали су се бројни актуелни фитнесс и рекреативни програм. Први дан, као загревање за оно што је требало да уследи, био је резервисан за body&mind програме: Yoga deep workout, Fitness yoga, Пилатес, Strong body… само су неки од програма који су представљени. Другог дана, атмосфера се додатно загрејала. Након Тамаре Ратковић и BodyART програма, уследили су Body combat и Grit, Les Mills програми, Dance passion, Pound fitness и Сања Никшић. Атмосфера се све више захуктавала када је на сцену ступила Зумба фитнес екипа, након којих су сви скакали уз Kangoo jumps са Анђелом Асановић и Душицом Ковјанић.

Трећег дана сајма, стартовало се већ од раних јутарњих сати са Carpe diem intentional body work. С обзиром да је недеља на Белфису већ традиционално клупски дан, највећи српски клубови представили су себе и своје главне програме.  Клупски део дана отворио је Non stop fitness workout, након којих је Tribe fitness представио Les Mills Tone. Athletic’s gym екипа је представила своје главне адуте – Dance aerobic, Зумба фитнес, Функционални тренинг, Пилатес и Јогу. Фантастична вежбачка атмосфера кулминирала је заједничким наступом клубова Imperial gym и Sector A. Ивана Њежић и Бојан Суботић су уз звуке домаће музике деведесетих наступом Bring back the 90s атмосферу довелy до усијања. Бојана Паљић и Fit box Mia fit gym team закључили су програм на главној бини.

Манидеа функционална зона

Када је функционални тренинг као апсолутни светски хит чија актуелност већ годинама не јењава у питању, програм на Белфису је био достојан највећих светских сајмова. Први дан је обележило такмичење у функционалним вежбама одржано у сарадњи са Српском функционалном фитнес федерацијом. Елдоа мастер клас и радионица Холистичког велнеса Бориса Шимурине ставили су тачку на први дан и најавили нове активности.

Паралелно са експлозијом енергије на главној бини, другог дана у функционалној зони представљени су  различити модалитети функционалног тренинга: радионица “Методе и смернице за успешно креирање функционалног тренинга” коју је водио Гордан Нешовић, Елдоа и Крос фит кидс.

Презентација Togu & Force center rehab и радионица Механика вс. Интензитет Павла Гавриловића и Вукашина Станића представљале су увод у серију надметања у функционалним вежбама које су одржане последњег дана сајма.

Компанија Манидеа која је опремила функционалну зону обезбедила је богате награде, а сви заинтересовани су могли да купе опрему по бенефицираним ценама.

TRX тренинзи су такође привукли посебну пажњу посетилаца на демонстрацијама програма TRX flow, TRX HIIT и TRX strong.

И најмлађи су имали свој кутак за вежбање у дечијој зони, у  којој су уз тренере из школица спорта, анимацију и забаву прелазили спортске полигоне, али и плесали, певали и учестовали у различитим спортским игрицама и такмичењима.