САЈАМ ФИТНЕСА, ВЕЛНЕСА И ЗДРАВЉА – БЕЛФИС 2022

belfis-06611

САЈАМ ФИТНЕСА, ВЕЛНЕСА И ЗДРАВЉА – БЕЛФИС 2022

Након две године паузе, у хали 5 Београдског сајма, 14. и 15. октобра одржан је БЕЛФИС сајам фитнеса, велнеса и здравља. Са више од 40 излагача који су на 3.000 м² сајамског простора представили новитете фитнес индустрије, са седам програмских зона (функционална, medical check point, дечија, излагачка, main stage, зона едукације, business mile трка) у којима је преко 100 презентера и предавача презентовало више од 50 програма и 15 сати предавања и радионица, као и 2.000 тестирања у Medical check point зони, БЕЛФИС је показао да се фитнес у Србији вратио на велика врата. Велики број гостију из готово свих земаља региона (Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске), сведоци су да смо на правом путу да ову манифестацију учинимо регионалним лидером у области фитнеса.

Значај манифестације препознале су и државне институције – Министарство омладине и спорта Републике Србије и Секретаријат за спорт и омладину Београда – које су пружиле подршку организатору сајма Савезу за рекреацију и фитнес Србије. Свечаном отварању сајма присуствовали су Дарко Удовичић, помоћник министра у Министарству омладине и спорта, Катарина Томашевић помоћник Министра одбране, као и представници Секретаријата за спорт и омладину Београда.

Подршку сајму и његовом главном циљу популаризацији рекреације и фитнеса дале су и олимпијске шампионке Милица Мандић и Јована Прековић, које су ове године биле промо лица БЕЛФИС-а.

Све за фитнес на једном месту

У излагачкој зони сајма у хали 5, представљено је све оно без чега се фитнес бранша не може замислити: од новитета у тренажним и рехабилитационим процесима, реквизита, справа и спортске опреме, подова за фитнес, до суплементације, здраве исхране и софтверских решења.

Компанија ProSport, генерални спонзор Савеза за рекреацију и фитнес Србије и дистрибутер справа за вежбање, представила је новитете реномираних светских произвођача Star trac, Nautilus, Stair master, Impulse… Утисак су употпунили брендови попут Amila реквизита, као и одговарајућих Beka гумених подова за фитнес центре. Gorilla sports је изузетно атрактивним сајамским наступом представила реквизите овог немачког бренда. Најновију спортску опрему светски познатог бренда Nike могли сте да видите на њиховом штанду, a зона здравља by dr Feelgood као компанија која се бави медицинским фитнесом представила је опрему и програме исхране и тренинга.

Посебну пажњу су привукли брендови који су плод наше домаће памети и технологије. Компанија DD wellness solutions, која је била и спонзор функционалне зоне, представила је своје custom made рекове и конструкције за функционални тренинг и D2Fit реквизите. Шларафија је представила своју sport&recovery линију са иновативним душецима за опоравак и струњачама без фталата, а Лебдећи систем опрему за лебдеће вежбање.

Дигитализација у фитнесу је један од трендова који је последњих година у вртоглавом успону. Компанија Technomedia представила је свој програм за евиденцију чланства BeneFit, док је на штанду GoFitness представљена ова платформа која вам даје могућност да изградите онлајн заједницу чланова и имате комплетну контролу над пословањем. Digital access logic је представио решења за системе електронских гардеробних ормарића, евиденције радног времена и контроле приступа.

Сегмент суплементације и здраве исхране ове године је био изузетно заступљен. Компанија ActivLab са својим брендовима, Proteini.si, DY nutrition са Dorian Yates производима, компанија Имлек са својим протеинским пудинзима и шејковима, као и фармацеутске компаније Есенса и AMN Euro health  представили су комплетну понуду овог сегмента. Са производима на бази Алое вере, сви заинтересовани су могли да се упознају на Forever living products штанду. Рај вода је била задужена за рехидратацију после напорних тренинга.

Програми, едукација, друштвена одговорност

Највећи фитнес клубови: Ахилеј, Спортска академија Кочовић, Athletic’s gym, Mega gym, Dynamic, Тонус и Mia fit на сајму су представили своје програме и активности. Део у коме су били смештени њихови штандови био је препун позитивне енергије и занимљивих активација, а најспремнији посетиоци добили су вредне награде у виду месечних чланарина. Овај спортско-рекреативни сегмент употпунили су представници Београдског маратона, највеће спортске манифестације у нашој земљи, као и Бициклистичко спортско удружење Жупа и Tour de Fun као репрезенти рекреативног бициклизма. Спортско рекреативне садржаје представио је и Авантура парк са Златибора у оквиру чијег штанда је представљена и спортска опрема за скијање бренда Fischer као и СУП даске.

На сајму су биле присутне и бројне високошколске установе: Факултет спорта и физичког васпитања у Београду, Факултет за спорт Универзитета Унион – Никола Тесла, Висока спортска и здравствена школа и Факултет за физичку културу и менаџмент у спорту Универзитета Сингидунум које су своје програме представиле потенцијалним, а новитете из света фитнеса и рекреације актуелним студентима. ХФС академија је на сајму најавила предстојећи Оптима конгрес.

Осигуравајућа кућа Grawe osiguranje посветила се едукацији посетилаца о значају осигурања.

Еко теретана у сарадњи са Центром за унапређење предузетништва младих је представила друштвено одговоран пројекат – тератану направљену од дрвета извађеног и речних токова.

Као установа за чије је функционисање изузетно битна физичка спрема, на сајму је било присутно и Министарство одбране Републике Србије, на чијем су штанду и полигону припадници Војске Србије и Војне академије, изводили показне вежбе карактеристичне за оружане снаге, а истовремено и промовисали добровољно служење војног рока. Министар одбране др Небојша Стефановић посетио је штанд Министарства одбране и са сарадницима обишао сајам.

Зона едукације

Као и увек када је Белфис у питању обезбеђен је сјајан програм за зону едукације која је била смештена у конференцијску салу у хали 4 Београдског сајма. Први дан је обележио Други форум “Туризам и фитнес”. Пред великим бројем представника хотелијерске заједнице, као и свих оних заинтересованих за везе фитнеса и туризма, на форуму су обрађена сва она питања и простори преклапања ове две веома значајне и комплементарне области. Као новитет, од ове године установљена је награда за Најбољи хотелски фитнес чији је први добитник The Spa by Metropol Palace Београд. Други дан сајма обележио је XII Европски фитнес конгрес, који већ традиционално окупља еминентне предаваче из земље и иностранства.

Medical check point

Као и свих ових година зона рехабилитације и Medical check point привукли су велику пажњу посетилаца, о чему сведочи око 2.000 тестирања урађених током трајања сајма. Представници Фит ин удружења су поред антропометријских мерења радили и мерења биоимпенданцом, оксиметрију, тензиомиографију, мерење лактата, крвног притиска и давали препоруке за исхрану и опоравак.

Студенти Високе спортске и здравствене школе су радили терапеутске масаже док је Покрет за окрет акценат ставио на спортску дијагностику и аналитику, пре свега  на правилно држање и анализу функције стопала најмлађих. Поред мерења и тестирања телесног статуса за потребе креирања личног програма вежбања и утврђивања постуралног и статуса стопала на посебно интересовање су наишли Running (најсавременија метода за анализу технике трчања) и Gait (биомеханичка анализа хода) анализе.

ХФС академија је посетиоцима ове зоне омогућио проверу квалитета рада срца и нивоа срчаног стреса, као и брзине метаболизма путем уређаја Cardioscan и Futrex који утврђује телесни састав. Reveal Balkan  као глобални лидер медицинских и естетских ласерских третмана који се примењују у болницама, клиникама и докторској пракси из палете својих програма је представила уређаје за епилацију.

Дводневна журка на главној бини

Главна бина је, током два сајамска дана, била резервисана за бројне фитнес и рекреативне садржаје. Први дан је отворила Бојана Паљић са Power bands, након које је наступила екипа из Euphoria team која је имала спектакуларан наступ на трамполинама. Душица Ковјанић је представила Pound, програм који као реквизите користи палицаме за бубњеве, а за све љубитеље бодибилдинга, одржана је ревија у којој су се Душица Ђокић и Вук Ранковић представили гледаоцима. Марта Вукчевић и Strong nation су након тога ступили на сцену и додатно загрејали све присутне, док је тачку на први дан ставио Немања Миловић који је одговарао на питања посетилаца.

Другог дана је атмосфера на главној бини сајма Белфис била још врелија. Прва је на сцену ступила Бојана Паљић са програмом Power ball and slide, а након ње и Invictus са Mobility workout. Athletic’s gym екипа се представила са шест програма: Зумба, Микс аеробик, FBW, Пилатес, Body combat и HIIT. Након Барбаре Јеленковић која је представила Piloxing, Спортска академија Кочовић је све повела на пут око фитнес света. Кружни тренинг је био тема овог наступа, а зона код главне бине је била тесна за све оне који су желели да буду део овог атрактивног наступа.

Девојке из Kangoo jumps Србија су додатно подигле атмосферу са овим атрактивним програмом док је права експлозија енергије уследила током Зумба наступа, који је уједно представљао и финале ове велике дводневне журке.

Функционална зона

Када је функционални тренинг као апсолутни светски хит чија актуелност већ годинама не јењава у питању, програм на Белфису је био достојан највећих светских сајмова. Први дан је обележила радионица „Програмирање тренинга снаге у функционалном фитнесу“ коју је одржао Александар Петровић као и демонстрација Bungee фитнеса, новитета који је у функционалну зону Белфиса дошао право из светских клубова.

Паралелно са експлозијом енергије на главној бини, другог дана у функционалној зони представљени су  различити модалитети функционалног тренинга: радионица “Програмирање и реализација тренинга у функционалном фитнесу” коју је водио Милан Шалиначки као и демонстрација Cross fit-a са Кристином Киком Васић, шампионком недавно одржаног Fort fight такмичења. Ана Нинковић је одржала радионицу „Лебдећи систем и спорт: Примена свиле у спорту као подршка код екстензије, јачања тела и очувања зглобова“, док су Драгана Мосуровић и Марина Лукић показале како треба да изгледа тренинг жена после порођаја.

Компанија DD Wellness Solutions је опремила опремила функционалну зону и обезбедила сјајне услове да сви жељни знања могу да адекватно прате и демонстрирају све новитете из ове области фитнеса.

И најмлађи су имали свој кутак за вежбање у дечијој зони. Док су родитељи уживали у неком од бројних фитнес садржаја, деца су, уз тренере из школица спорта, анимацију и забаву прелазили спортске полигоне, али и плесали, певали и учестовали у различитим спортским игрицама и такмичењима.