САЈАМ ФИТНЕСА, ВЕЛНЕСА И ЗДРАВЉА – БЕЛФИС 2023

DSC_6337

САЈАМ ФИТНЕСА, ВЕЛНЕСА И ЗДРАВЉА – БЕЛФИС 2023

У Атлетској дворани у Београду, 25. и 26. новембра одржан је БЕЛФИС сајам фитнеса, велнеса и здравља. Са више од 30 излагача који су на 3.000 м² сајамског простора представили новитете фитнес индустрије, са седам програмских зона (функционална, медицал цхецк поинт, дечија, излагачка, маин стаге, зона едукације, бусинесс миле трка) у којима је преко 50 презентера и предавача презентовало више од 30 програма и 10 сати предавања и радионица, као и 1.500 тестирања у Medical check point зони, БЕЛФИС је показао да фитнес у Србији граби крупним корацима напред.

Током два сајамска дана сви посетиоци овог специјализованог сајма имали су прилику да уживају у актуелностима које фитнес бранша нуди. Излагачи из Италије, Турске и Црне Горе, као и велики број гостију из готово свих земаља региона (Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Северне Македоније…), сведоче да ова манифестација све више поприма регионални карактер. Значај ове манифестације препознале су и државне институције – Министарство спорта Републике Србије и Секретаријат за спорт и омладину Београда – које су пружиле подршку организатору сајма Савезу за рекреацију и фитнес Србије. Свечаном отварању сајма присуствовао је Урош Прибићевић, помоћник министра у Министарству спорта као и представници Секретаријата за спорт и омладину Београда.

Све за фитнес на једном месту

У излагачкој зони сајма, представљено је све оно без чега се фитнес бранша не може замислити: од новитета у тренажним и рехабилитационим процесима, реквизита, справа и спортске опреме, подова за фитнес, до суплементације, здраве исхране и софтверских решења. Компанија Рекреација доо представила је новитете реномираних светских произвођача Hoist и Matrix, као и реквизите из свог портфолија. Најновију спортску опрему светски познатог бренда Nike могли сте да видите на њиховом штанду, Outer gear је представио свој бренд спортска гардеробе. Неизоставан део успешног тренинга су и одговарајући аксесоари. Бренд Triple 7 представио је аксесоаре за бодибилдинг и поуерлифтинг.

Компанија DD Wellness Solutions, која је била и спонзор функционалне зоне, представила је своје custom made рекове и конструкције за функционални тренинг и D2 fit реквизите. као и справе за вежбање реномираних произвођача чији су заступници: Precor, Gym 80 и Keiser. ХФС академија, тј. СРФВ представила је један од најпопуларнијих реквизита за функционални тренинг TRX траке, а најавила је и неке од својих бројних едукација. Спортско село Крај је представило могућности за спортски дан, тимбилдинг или прославу рођендана, а Национална академија рекреацијe и спорта неке од својих програма.

Дигитализација и суплементација

Дигитализација у фитнесу је један од трендова који је последњих година у вртоглавом успону. Компанија GoFitness је на свом штанду представила ову платформу која вам даје могућност да изградите онлајн заједницу чланова и имате комплетну контролу над пословањем. Smart4 fit је бренд за фитнес мониторинг, који омогућава праћење разних врста физичких активности коришћењем специјалне технологије за надгледано тренирање. My fit world платформ омогућава тренерима да зараде продајом свог знања, а теретанама да прошире асортиман својих услуга и на онлине и хибридни модел. Компанија Бенефити, као дигитална платформ, омогућује запосленима у компанијама да бирају бенефите које желе да користе.

Сегмент суплементације и здраве исхране ове године је био изузетно заступљен. Victus by Stamevski са својим асортиманом протеинских чоколадица, компанија АТП спорт са All stars производима, Activ Lab са својим брендовима, DY nutrition са Dorian Yates програмом. Млекара Хомоље представила је Урду, нискокалорични сир са протеином сурутке, а фармацеутске компаније Есенса и AMN Euro Health  представили су комплетну понуду овог сегмента. Natura Lab је изложила неке од својих природних фармацеутских производа. За рехидратацију после тренинга била је задужена Рај вода.

Рехабилитација и опоравак

Александар МН као једна од највећих компанија на тржишту фармације препозната је као заступнике брендова за опоравак и рехабилитацију попут Mueller, TheraBand, Biofreeze, Joint MD и др. Biofield Care је дистрибуирао иновативне производе квантне медицине у облику фластера са фреквенцијама. АТП спорт је на Белфис-у представио и Avantopool каду за ледене купке и терапију хладном водом, као и Цомпеx, електромишићне стимулаторе.

Ресет центар и DD Wellness Solutions у Thera gun corner-у презентовале су неке од предности перкусионе терапије, а терапеути Високе спортске и здравствене школе су радили терапеутске масаже.

На сајму су биле присутне и бројне високошколске установе: Факултет спорта и физичког васпитања у Београду, Факултет за спорт Универзитета Унион – Никола Тесла, Висока спортска и здравствена школа које су своје програме представиле потенцијалним, а новитете из света фитнеса и рекреације актуелним студентима. ХФС академија је на сајму најавила предстојећи Оптима конгрес.

Зона едукације

Као и увек када је БЕЛФИС у питању обезбеђен је сјајан програм за зону едукације у центру које је био XIII Европски фитнес конгрес. Програм је отворила доц. др Оливера Кнежевић са Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду са предавањем Динамичка постура: Прича у сликама. Систематизација и анализа средстава за развој снаге у фитнесу предавање је које је одржао проф. др Станимир Стојиљковић са Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

Игор Огњеновић из Никшића, извршни директор Healthy Life CF говорио је о дијагностици у фитнесу: Фитреволутион приступ, а проф. др Иван Анастасовски, са Универзитета Св. Кирил и Методиј из Северне Македоније је излагао на тему Спорт и здравље: Могућност за срећан и продуктиван живот за све узрасте. Доц. др Душко Спасовски са Медицинског факултета Универзитета у Београду ставио је тачку на овогодишњи програм са сјајним предавањем Вежбање као лек.

На штандовима сајма Rimini Wellness и World sports fair из Истанбула најављени су ови едукативни догађаји на којима ће СРФС имати своје представнике.

Medical check point

Као и свих ових година зона рехабилитације и Medical check point привукли су велику пажњу посетилаца, о чему сведочи око 1.500 тестирања урађених током трајања сајма. Представници Фит ин удружења су поред антропометријских мерења радили и мерења биоимпенданцом, оксиметрију, тензиомиографију, мерење лактата, крвног притиска и давали препоруке за исхрану и опоравак.

Покрет за окрет је акценат ставио на спортску дијагностику и аналитику, пре свега  на правилно држање и анализу функције стопала најмлађих. Поред мерења и тестирања телесног статуса за потребе креирања личног програма вежбања и утврђивања постуралног и статуса стопала на посебно интересовање су наишли Running (најсавременија метода за анализу технике трчања) и Gait (биомеханичка анализа хода) анализе.

Компанија Тонус клубови доо је посетиоцима ове зоне омогућила проверу квалитета рада срца и нивоа срчаног стреса путем уређаја Cardioscan. Reveal Balkan  као глобални лидер медицинских и естетских ласерских третмана који се примењују у болницама, клиникама и докторској пракси из палете својих програма је представила уређаје за епилацију.

Експлозија енергије на главној бини

Главна бина је, током два сајамска дана, била резервисана за бројне фитнес и рекреативне садржаје. Први дан је отворио Les Mills програм Body Combat, а наставила Athletic’s gym екипа са Athletic’s for all комбинацијом. Гошћа из Словеније, Вида Мацура Маглица представила је програм Cardio Cross Boxing powered by Extreme training. Звезда дана била је Турска Зумба сензација Дидем Зеjбек која је читаву халу подигла на ноге својим енергичним наступом. Бојана Паљић је ставила тачку на овај дан са Cool Down програмом.

Програм у недељу је почео са Драганом Балић и Јогом, а настављен је са програмом ТАГ који је представила Бојана Паљић. Барбара Јеленковић је подигла атмосферу са Piloxing-ом, а врхунац дана била је Kangoo Jumps – Serbia Team екипа.

По завршетку групних програма, др Александар Дејановић је на главној бини одржао радионицу Core and Backs.

Функционална зона

Када је функционални тренинг као апсолутни светски хит чија актуелност већ годинама не јењава у питању, програм на БЕЛФИС-у је био достојан највећих светских сајмова. Први дан је обележила радионица „Мали корак за дете велики за здравље“ коју је одржала Слађана Ракић као представник Fizio group – Kids perform. Велику пажњу је изазвала и радионица Бојана Аврамовића Повреда менискуса – тестирање и опоравак. Јавни тренинг уз објашњење технике дизања у Поуерлифтингу одржали су Предраг Милошевић, Синиша Танасковић и Драгана Радивојевић.

Анђелија Милетић и Душица Ковјанић представиле су Bungee fitness, новитет који је у функционалну зону БЕЛФИС-а дошао право из светских клубова, а фитнес клуб Форма је представио програме са кетлбел реквизитом.

Као новитет овогодишњег сајма у суботу и недељу је одржан Белфис изазов са пропозицијама: Time cap 5 мин; 5x hand release burpee; 5 cal air bike; 10x чучањ, а за остатак времена максимално метара на веслачком ергометру (ко извесла више метара тај побеђује).

На крају другог  дана проглашени су победници и то у мушкој категорији Филип Анђелковић, Бобан Миловановић, Стефан Трипуновић. У категорији дама најбоља је била Мина Кнежевић, друго место је заузела Ања Черњак, а треће Миона Балчаковић. За троје најбољих у обе категорије обезбеђене су вредне nike награде.

Компанија DD Wellness Solutions је опремила опремила функционалну зону и обезбедила сјајне услове да сви жељни знања могу да адекватно прате и демонстрирају све новитете из ове области фитнеса.

И најмлађи су имали свој кутак за вежбање у дечијој зони. Док су родитељи уживали у неком од бројних фитнес садржаја, деца су, уз тренере из школица спорта, анимацију и забаву прелазили спортске полигоне, али и плесали, певали и учестовали у различитим спортским игрицама и такмичењима.

Business mile

Као пратећи програм Сајма фитнеса, велнеса и здравља БЕЛФИС, у Атлетској дворани је у суботу 25. новембра одржана четврта по реду трка “Business mile” која је имала позивни карактер. Најбржи такмичари и рекреативци надметали су се на стази дужине 1600м.