VIII ЕВРОПСКИ ФИТНЕС КОНГРЕС – СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА У ФИТНЕСУ

18387930

VIII ЕВРОПСКИ ФИТНЕС КОНГРЕС – СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА У ФИТНЕСУ

У организацији Савеза за рекреацију и фитнес Србије, као уводна манифестација сајма фитнеса, велнеса и здрављаБелфис, у свечаној сали Београдског сајмаодржан је VIII Европски фитнес конгрес. Више од  100слушалаца имало је прилику да слуша атрактивне предаваче из земље и иностранства и изузетно занимљива предавања која су ове године била посвећена једној централној теми – специјализацији у фитнесу.
Након свечаног отварања и обраћања председника Савеза за рекреацију и фитнес Србије Небојше Стојаноског уследио је радни део конгреса.
Уводно излагање су имали Сабрина Фитерер из Немачке фитнес асоцијације и Георг Вардаи, стручњак за маркетинг и продају и регионални менаџер Миха бодитек компаније. Сабрина је у свом излагању кроз примере бутик фитнес студија говорила о тренду специјализације у фитнесу. На примерима најпознатијих клубова из Немачке и остатка света говорила је о најзначајнијим карактеристикама ове врсте клубова чији су параметри последњих година у константном порасту. На њено излагање се надовезао Георг Вардаи и објаснио како у пракси изгледа један клуб посебних интереса који се бави електро мишићном стимулацијом и које су предности овог начина организације посла и тренинга.
Проф. др Улф Собек, кондициони тренер фудбалске репрезентације Немачке до 19 и 20 година говорио је о атлетском тренингу за спортисте и о повећању перформанси специфичних за спорт. У свом излагању препуном конкретних примера из праксе проф. Собек је истакао значај и одговорност  тренера који ради са клијентима јер има могућност да утиче на промену понашања спортисте кога води. Поткрепљујући своје предавање видео материјала из његове каријере закључио је да нема лошег тренинга, већ само погрешан тренинг, за погрешно лице у погрешном обиму.
Гост из Хрватске Вања Рађеновић Фијан, предузетник и власник фитнес франшизе у Хрватској говорио је на тему Како покренути успешан фитнес бизнис. Кроз одговоре на десет питања (Зашто отварате? Зашто људи долазе у фитнес? Какав фитнес? Да ли је то услуга или спорт? Где отворити? Која су правила? Шта се истражује? Шта вас занима код конкуренције? Ко су клијенти? Који трошкови вас чекају?) са којима се и он срео након што је отворио први клуб, на изузетно духовит и атрактиван начин, представио је овај процес.
Доц. др Душко Спасовски са Института за ортопедско – хируршке болести „Бањица“ излагао је о проблемима индиковања и дозирања код здравственог фитнеса. У сјајном предавању које је одржао др Спасовски је говорио о дозирању фармацеутског лека, али и о дозирању вежбања као лека. Нагласио је какав је утицај вежбања на чиниоце здравља и кроз читав низ примера  водио слушаоце до закључка о значају индиковања вежбања.
Генерални директор немачке фитнес асоцијације Рефит Камберовић предавао је на тему Зашто функционишу фитнес дисконти у Европи. Овај тренд у фитнесу последњих година мења слику европског фитнеса и преузима све већи проценат тржишта клубова на западу. Имајући у виду да фитнес дисконти имају ниске цене, бољу и модернију опрему, велики простор, велику понуду различитих групних тренинга, радно време нон-стоп, а када се томе додају и мала очекивања од оваквих клубова, чињеница да је фитнес у тренду, да су многи већ били чланови разних клубова и знају како они функционишу доводе до одговора на питање зашто су ови клубови тако успешни. Традиционалним фитнес клубовима веома је тешко да се изборе са оваквом конкуренцијом.  Један од могућих начина је управо специјализација у фитнесу закључио је Рефит Камберовић.