ВРШАЦ ЧЕЛЕНЏ РЕЈС

IMG_22891

ВРШАЦ ЧЕЛЕНЏ РЕЈС

У недељу 17. априла на Вршачком брегу одржана је Вршац challenge race, прва у низу трка Challenge лиге Савеза за рекреацију и фитнес Србије за 2022. годину.

Од планинарског дома Широко било, који је смештен на 249 м надморске висине, стазом дугом 9км, кроз прелепу природу овог дела Србије, истрчало је више од 70 тркача. Узбрдице и низбрдице, шуме и ливаде, потоци и јаруге и читав низ природних препрека били су идеалан терен на којем су такмичари могли да тестирају себе и своје могућности.

У категорији мушкараца најбржи је био Алекса Петровић који је трку завршио за 52 минута и 49 секунди, након кога су на циљ стигли Далибор Алексић (55:35) и Милан Ивановић (56:08). Код дама кроз циљ је прва прошла Невена Јовановић (01:00:24), друго место је заузела Сандра Узелац (01:00:28), а треће Лара Хофман (01:01:17).

Овај дан посвећен трчању отворили су најмлађи такмичари који су тек ступили у свет траил трчања. Након загревања уз сјајну музику, на сцену су ступили сениори. По завршетку главне трке завршен је забавом и ручком за све учеснике.

Како би и даље могли да уживамо у прелепој природи Вршачких планина, морамо водити рачуна о њеном чувању. Саставни део СРФС трка је и trail cleaner акција, која као активност у природи, подразумева чишћење планинских стаза и шеталишта кроз природу, ослањајући се на Plogging, правац осмишљен у Шведској 2016. године, а који позива на активност у природи и чини комбинацију трчања и сакупљања отпада и смећа на које наилазимо током активности.   Сакупљањем отпада током трчања чинимо добро како природи која нас окружује и краси, тако и сами себи кроз развој когнитивних способности, моћи опажања, усмеравања мисли са свакодневних активности на природу, уз саму физичку активност, кретање, бројне чучњеве и кардио вежбе које самим тим доприносе очувању здравог духа и тела.

Савез за рекреацију и фитнес Србије као организатор трке за све тркаче је припремио сјајне стартне пакете који су садржали: медаљу, Nike drifit мајицу, стартни број, чип за електронско мерење времена, окрепу током трке, изотонични напитак Hydrostar, магнезијум, суплементе изненађења, ваучер за попуст за трке из цхалленге раце лиге СРФС (50% максималне цене за следећу трку). Осим стартних пакета, сви учесници добијају и електронске сертификате, видео запис свог проласка кроз циљ, праћење учесника и резултата у реалном времену.

Најбржи тркачи у мушкој и женској категорији добили су вредне награде, а партнери трке и Савеза за рекрацију и фитнес Србије припремили су награде и за прва три места на дечијим тркама.

Након трке на Вршачком брегу, караван Challenge лиге СРФС се сели у Београд у којем ће 21. маја бити одржан Кошутњак challenge race, најдуговечнија трка у овом низу. Након Кошутњака редом долазе Нови Пазар (25. јун), Мећавник (23. јул), Голија (23. август), Катићи (10. септембар) и Авантура challenge race на Златибору (5. новембра).

Вршац challenge race трка је реализована уз подршку општине Вршац, а подржали су је и компанија ProSport генерални спонзор Савеза за рекреацију и фитнес Србије, Nike, Есенса, DY nutrition, Fischer и Ски картица.