ВРШАЦ ЧЕЛЕНЏ РЕЈС – ЗА НАШЕ КРСТАШЕ

VideoCapture_20230401-120553

ВРШАЦ ЧЕЛЕНЏ РЕЈС – ЗА НАШЕ КРСТАШЕ

Упркос лошем времену и стази која је била посебно захтевна због кише која је непрекидно падала близу сто тркача завршило је ново издање трке Вршац челенџ рејс која је, под слоганом „За наше крсташе“,  одржана 1. априла на Вршачком брегу.

Старт трке је био код одмарилишта Црвеног крста, одакле је ишла стаза дуга 9км, која је заслужна, због много блата и конфигурације терена, што су такмичари у правом смислу те речи тестирали своје могућности.

У категорији мушкараца најбржи је био Милан Ивановић који је трку завршио за 1 сат 10 минута и 17 секунди, након кога су на циљ стигли Далибор Алексић (01:10:33) и Ненад Праштало (01:13:36). Код дама кроз циљ је прва прошла Драгана Видовић (01:27:33), друго место је заузела Данијела Марков (01:38:35), а треће Ана Марија Прихошко (01:43:02).

Овај дан посвећен трчању отворили су најмлађи такмичари на дечијој трци. Након загревања уз сјајну музику, на сцену су ступили сениори. По завршетку главне трке програм је завршен проглашењем победника и ручком за све учеснике.

Захваљујући сарадњи са партнерима из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије ова трка је имала хуманитарни карактер и на њој су прикупљана средства за заштиту орла крсташа, птице која има велики симболички значај за нашу земљу. Орлови крсташи су дубоко укорењени у нашу традицију и културу, налазе се и на грбу наше државе, те је њихов опстанак питање и од националне, историјске и културне важности.

Саставни део СРФС трка је и Trail cleaner акција, још једна друштвено одговорна активност која, подразумева чишћење планинских стаза и шеталишта кроз природу, ослањајући се на Plogging, правац осмишљен у Шведској 2016. године, а који позива на активност у природи и чини комбинацију трчања и сакупљања отпада и смећа на које наилазимо током активности. Заједно са партнерима из компаније Сава осигурање, који су подржали ову акцију, сакупљен је отпад најразличитијег садржаја, укупно 11 пуних џакова смећа, уз додатно кабасти отпад попут браника аутомобила, усисивача, баштенских столица…

Савез за рекреацију и фитнес Србије као организатор трке за све тркаче је припремио сјајне стартне пакете који су садржали: медаљу, Nike drifit мајицу, стартни број, чип за електронско мерење времена, окрепу током трке, Ц витамин и магнезијум, aqua ice гел, ваучер за попуст за трке из challenge race лиге СРФС (50% максималне цене за следећу трку). Најбржи тркачи у мушкој и женској категорији добили су вредне Nike награде, а партнери трке и Савеза за рекрацију и фитнес Србије припремили су награде и за прва три места на дечијим тркама.

Вршац челенџ рејс је прва у низу трка Челенџ лиге Савеза за рекреацију и фитнес Србије која ове године обухвата и трке у Кошутњаку – Београд (27. маја), Новом Пазару (24. јуна), Катићима (22. јула), Голији (19. августа) и Златибору (04. новембра).

Вршац challenge race трка је реализована уз подршку општине Вршац, а подржали су је и компанија ProSport генерални спонзор Савеза за рекреацију и фитнес Србије, Nike, Esensa, Benefit, Victus by Stamevski, Raj voda, Benefiti, Fischer и Ски картица.