XII ЕВРОПСКИ ФИТНЕС КОНГРЕС

belfis-06301

XII ЕВРОПСКИ ФИТНЕС КОНГРЕС

XII Европски фитнес конгрес је одржан у суботу 15. октобра у конференцијској сали у хали 4 Београдског сајма у оквиру сајма фитнеса, велнеса и здравља Белфис и понудио је мноштво актуелних тема које су представили реномирани предавачи из света фитнеса и рекреације.

Након што је председник СРФС Небојша Стојаноски дао уводну реч и отворио конгрес, проф. др Владимир Илић са Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду излагао је на тему „Манипулација тренажним варијаблама код тренинга снаге: Шта очекивати?“ У свом излагању проф. Илић је указао на најновија научна сазнања и практичне импликације за конципирање тренинга снаге у односу на параметре интензитета, темпа извођења вежби, броја понављања, спољашњег оптерећања и паузе.

Како се спремити и истрчати свој први полумаратон слушаоцима је објаснио Марко Петровић. На почетку је истакао који су бенефити трчања и нагласио важност плана припрема чији су саставни део одговарајућа тестирања и исхрана. У излагање је укључио и разматрање шта могу бити мотиви који неког понукају на ову врсту изазова (промена животних навика, договор са друштвом, предлог тренера, изазов, ново искуство, нека врста кризе…) и закључио: Шта год да су мотиви – трчите.

Др Саша Пантелић, редовни професор на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу обрадио је тему „Здраво активно старење: Значај фитнеса“. На почетку је истакао да се најмање 50% промена које се приписују  старењу у популацији развијеног света може приписати атрофичним променама услед физичке неактивности. Стављајући фокус на фитнес компоненте (кардиореспираторни фитнес, мишићни фитнес, телесна композиција, флексибилност, координација и равнотежа) са пуно примера одговарајућих програма за људе трећег доба и препорукама за учесталост, интензитет и трајање активности дао је одговор како изгледа успешно старење – оно код којих смањење физиолошких функција старошћу није компликовано променама које су изазвале болести, неповољни утицаји окружења, начин живота.

Професор спорта Бојан Аврамовић, власник тренинг центра Top gym, у предавању пуном демонстрација и анатомских објашњења, говорио је о томе како треба да изгледа тренинг за колено које боли. Тачку на дванаести у низу конгрес ставио је проф. др Верољуб Станковић са Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Приштини са темом „Трансформације оригиналних података у З вредности у фитнесу“.