XIII ЕВРОПСКИ ФИТНЕС КОНГРЕС

DSC_5266

XIII ЕВРОПСКИ ФИТНЕС КОНГРЕС

XIII Европски фитнес конгрес, одржан је 25. новембра у конференцијској Сали у Атлетској дворани у оквиру сајма фитнеса, велнеса и здравља Белфис. Великом броју присутних слушалаца представио је низ актуелних тема које су обрадили реномирани предавачи из Србије и региона.

Ова реномирана манифестација која је по тринаести пут одржана у организацији Савеза за рекреацију и фитнес Србије бројем присутних слушалаца, избором тема и предавача још једном је показала зашто важи за најзначајнији догађај ове врсте у нашој земљи. Студенти факултета спорта и физичког васпитања, тренери и инструктори, као и заљубљеници у фитнес и рекреативци имали су прилику да науче нешто ново и стекну знања неопходна за рад у струци, али и лични напредак сваког појединца заинтересованог за здраве стилове живота.

Након уводне речи председника СРФС Небојше Стојаноског, тематски део конгреса је отворила доц. др Оливера Кнежевић са Факутета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду са предавањем “Динамичка постура – Прича у сликама”. Дефинишући на почетку шта је постура, а затим и одређујући разлику између доброг и лошег држања, Оливера је дефинисала динамичку постуру као положај у коме се тело налази у било ком тренутку током кретања или извођења покрета. У предавању са пуно примера из праксе, подржаних адекватним фото материјалом одговорила је на питање зашто и како проценити динамичку постуру, а истакла је и најчешће  проблем који се могу јавити при овој процени.

Проф. др Станимир Стојиљковић говорио је о  систематизацији и анализи средстава за развој снаге у фитнесу. Одређујући снагу као способност да се мишићним контракцијама савлада велико спољашње оптерећење, а вежбе снаге као основно средство у тренингу снаге којим се постижу позитивне трансформације у човеку (пре свега хипертрофија мишића и неурална адаптација) и одређени циљеви (повећање силе, снаге или мишићне издржљивости) професор Стојиљковић је изнео систематизацију вежби снаге у односу на различите критеријуме: циљ тренинга, број зглобова, топографија и врсту оптерећења.

Вежбање као лек

Игор Огњеновић, извршни директор компаније Healthy life CF из Никшића (Црна Гора) одржао је предавање “Дијагностика у фитнесу: Фитреволутион приступ”. На почетку свог излагања Игор је направио разлику између фитнес компоненти повезаних са здрављем (кардиореспираторна издржљивост, композиција тела, мишићна снага, миђићна издржљивост и флексибилност) и оних повезаних са вештинама (агилност, координација, баланс, сила, време реакције, брзина) и указао на дијагностичке методе којима се прикупљају субјективне и објективне информације о овим компонентама, као и на одговарајућу опрему неопходну за овај процес.

Развој физичке активности као потребе за продуктивим и здравим животним стилом довео је до тачке која у овој области захтева рад на високом стручном нивоу. Излагање проф. др Ивана Анастасовског са Универзитета Св. Кирил и Методиј у Скопљу (Северна Македонија) говорило је управо о томе: Спорт и здравље: Могућности за срећан и продуктиван живот за све узрасте. Дефинишући читав низ важних појмова: Шта је здравље? Шта је ментално, а шта социјално здравље? Шта је вежбање, а шта физичка активност? истакао је да кроз ефикасан, здрав и спортски начин живота сваки појединац треба да тежи ка вец́ој бризи о сопственом здрављу, својој физичкој способности, продуктивности  и свом изгледу, као и свом психичком стању.

Нагласио је разлику између вежбања и физичке активности као превенције и медицине као репресије и навео који су утицаји вежбања и физичке активности на здравља код деце и младих, код одраслих и старијих, као и код особа са инвалидитетом.

Тачку на тринаесто издање Европског фитнес конгреса ставио је доц. др Душко Спасовски са Медицинског факултета са предавањем “Вежбање као лек” у оквиру којег је навео бенефите редовног физичког вежбања на здравствени статус појединца и упоредио их са улогом медицине и фармацеутске индустрије.