ДА ЛИ ЈЕ ГЛУТЕН ЗАИСТА ТОЛИКО ЗНАЧАЈАН?

gluten-free

ДА ЛИ ЈЕ ГЛУТЕН ЗАИСТА ТОЛИКО ЗНАЧАЈАН?

Велика је заблуда да је глутенска интолеранција или Целијачна болест примарно резервисана за дечију популацију која по правилу морају имати дијареје, губитак телесне масе и наравно застој у расту. Данас је јасно да можете имати повећану телесну масу, бити у средњим годинама или у пензији, да патите од сталних затвора, а да у исто време болујете од глутенске осетљивости или интолеранције на глутен.

Проф. Унив. др сци. мед Дејан Г. Чубрило

 Последњих година сведоци смо одличних партија нашег тенисера Новака Ђоковића. Свакако да његови изваредни резултати нису неочекивани, али очигледна промена његове морфологије удружена са гласинама о свеобухватној промени начина исхране побуђују пажњу и стручне и научне јавности. Једно од ствари које су промењене у исхрани овог спортисте јесте потпуно избацивање Глутена. Та информација јако брзо се проширила и наравно изазвала велики број коментара, од тога да је то немогуће, до коментара да је стручни штаб одрадио одличан посао и у регуларан програм рада уврстио праћење исхране као једног од кључних фактора спортског постигнућа.

Храна коју уносимо у сваком оброку директно утиче на наше здравље, ниво енергије и ниво успеха.

Мали број људи свестан је чињенице да оно што унесу у току оброка може бити врло штетно и кобно по њихово здравље. Добро је познато да ако једете такозвану нездраву (брзу) храну, оптерећујете свој организам и последично скраћујете ваш живот или просто квалитет живота. Али податак који интригира јесте да и конзумирање житарица може бити јако лоше за здравље. Ово посебно забрињава, уколико смо свесни чињенице да је наша култура исхране базирана на уношењу значајних количина производа које набављамо у пекари. Хлеб, који представља нашу основну животну намирницу саџи Глутен, протеин који се налази у пшеници, јечму, ражи, овсу. Просто, Глутен је сакривен и присутан у нашој исхрани. Оно што већина људи не зна јесте податак да глутен може изазвати велики број здравствених компликација. Ризик за развој оваквих компликација не мора постојати само ако болујете од такозване потпуно развијене целијачне болести. Управо овај податак ствара велику конфузију у стручној јавности, због чега је потребно знати праву истину о глутену и објаснити потенцијалне опасности.

Колико је Глутен опасан по наше здравље?

Нетоларанција глутена представља аутоимуно обољење које последично изазива запаљење на нивоу целог тела са широким распоном симптома од стране мозга, срца, зглобова, дигестивног тракта…. Најновија истраживања повезују гојазност са запаљењима. Вишак килограма доприноси појави запаљења, а запаљења доприносе даљем гојењу наизменично се смењујући.

У најновијим научним истраживањима потврђено је да код људи са дијагностикованом, недијагностикованом или само прикривеном целијачном болести, тзв. глутенском осетљивошћу, имају већи ризик умирања и то највише од срчаних обољења и канцера. Студија је обухватала 30 000 пацијената који су праћени у периоду од 1969. до 2008. године, при чему је праћена смртност у три испитиване групе пацијената.

Прву групу чинили су пацијенти са потпуно развијеном целијачном болешћу, друга група пацијената имала је дијагностикован запаљенски процес на нивоу црева при чему није боловала од целијачне болести и на крају трећа група са прикривеном целијачном болешћу или глутенском сензитивношћу (повећан ниво глутенских антитела са негативним налазом биопсије црева). Резултати су били шокантни. У групи пацијената са целијачном болешћу смртност је повећана за 39%, у групи са запаљењем везаним за глутен тај проценат је износио невероватних 72%, док је у последњој групи са глутенском осетљивошћу без целијачне болести тај  проценат износио 35%.

Ово истраживање потврђује теоретске претпоставке да не морате боловати од потпуно развијене целијачне болести да бисте имали озбиљне здравствене проблеме и компликације везане за уношење глутена, па чак и са смртним исходом.

Данас 99% људи и није свесно да има проблем са такозваном осетљивошћу на глутен или ГЛУТЕНСКУ ИНТОЛЕРАНЦИЈУ. Своје здравствене проблеме најчешће приписују разним органским системима, при чему обилазе велики број специјалиста (нажалост узимајући велики број симптоматских лекова, који само тренутно рашавају проблем) – узрок глутенске сензитивности остаје нерешен, а тегобе сталне и иритирајуће. Замислимо само колики је то ударац на здравствени систем и уопште социјални систем једене земље.

Колико људи пати од глутенске интолеранције?

Нисмо ни свесни колико људи пати од нетолеранције Глутена. Свако би помислио да је то неколико људи, али истраживања показују да се ради о милионским бројкама и то најчешће о људима који су хронично болесни. Од најозбиљније форме алергијске реакције на глутен –Целијачне болести пати 1 од 100 Американаца или простије 3 милиона људи од којих већина и није свесна да болује од те болести. За разлику од овог облика болести, блажа форма у виду глутенске сензитивности може бити изражена код трећине популације. Статистике на нивоу Србије још нису ажуриране, али се претпоставља да су бројке врло сличне због све израженије глобализације и прихватања вредности западне културе.

Ко најчешће оболева од глутенске интолеранције?

Показано је да су северноевропски народи у највећем проценту изложени овом облику болести везаном за нетолеранцију Глутена. Наиме, ови народи су припадали такозваним номадским народима који су се бавили ловом и сакупљањем плодова, а гени су били прилагођени тој врсти такозване сакупљачке исхране. Од последње пољопривредне револуције исхрана се драстично мења у последњих 10 000 година, али се наши гени мењају веома мало. Такви генотипови просто никада нису еволуирали на нови тип исхране који фаворизује житарице. Пшеница се појављује у исхрани Европљана још од 500-те године нове ере, при чему 30% људи са европског континента носи ген за целијачну болест (HLА DQ2 или HLА DQ8), што значајно повећава склоност ка развоју болести везане за унос Глутена. Значајно је поменути да људи са крвном групом О врло често пате од нетолеранције глутена.

Осетљивост на Глутен век један узрок са много болести)

Није на одмет поменути неколико болести са велике листе од 55 болести које су директно повезане са нетолеранцијом на Глутен. Ту спадају остеопороза, запаљенске болести црева, анемија, хроничан замор, канцер, реуматоидни артритис, мулипла склероза и готово све аутоимуне болести. Поред овога Глутен је повезан и са неким психијатријским и неуролошким поремећајима као што су депресија, шизофренија, деменција, мигрене и врло често оштећење нерава и нервно-мишићне спојнице. Уколико занемаримо у дијагностици глутенску нетолеранцију, остављамо простор за сталну појаву иритирајућих симптома непознатог узрока. Овакви симптоми узроковани Глутеном не одговарју на терапију разним медикаментима (најчешће врло скупим), они се решавају 100% елиминацијом Глутена из свакодневне исхране (БЕЗ ИЗУЗЕТАКА).

Како да откријемо да ли имамо нетолеранцију на Глутен?

Најједноставнији начин да сазнате да ли имате проблем са овим протеином јесте да потпуно елиминишете Глутен из исхране у периоду од 2-4 недеље и након тога сагледате како се осећате. Јасно је да морате елиминисати 100% глутен из исхране и наравно без једне једине кришке хлеба (небитно које врсте). Након месец дана конзумирајте глутен И ако се осетите лоше, избегавајте Глутен потпуно у вашој исхрани. Шта треба избацити из исхране:

  • Глутен (јечам, раж, овас, пшеница)
  • Прерађена храна која у себи садржи Глутен (обавезно погледати састав намирница у производу), поједини медикаменти, витамини и козметички препарати могу такође садржавати глутен.

Уколико желимо поуздано утврдити постојање различитих форми алергије или осетљивости на глутен или пшеницу, можемо урадити неке од стандардних лабораторијских анализа:

  • IgA антиглиадин антитела
  • IgG антиглиадин атитела
  • Укупна IgA антитела
  • HLА DQ2 и DQ8 генотип за целијачну болест
  • Биопсија црева

Познајући све горе наведене чињенице јасно је да и најмањи степен нетолеранције на Глутен представља велику опасност за опште здравље и код условно потпуно здравих људи без значајних тегоба. До сада је у медицинским круговима владало погрешно мишљење да повећање антиглиадинских антитела у одсуству позитивног налаза биопсије црева представља лажно позитиван резултат. То значи да је тест позитиван, али га ми не тумачимо као патолошки.

На крају бих још једном подвукао да уколико имате повећање нивоа антитела, обавезно искључите глутен из исхране и тиме се решите баласта сталних запаљења и иритирајућих, недијагностикованих (мистериозних) обољења.

Поделите чланак